Caprin Giuseppe: Marine Istriane

900,00kn Dostupno
  • AutorCaprin Giuseppe
  • IzdavačG.Caprin
  • Šifra12924
  • Broj stranica386
  • Godina izdanja1889
  • Dimenzije16.5x23.5 cm
  • Mjesto izdavanjaItalija
  • PismoLatinica
  • StanjeDobro
  • UvezTvrdi
Podijeli:

Marine Istriane

Caprin Giuseppe

 

Giuseppe Caprin: Marine Istriane

Monografski prikaz zapadne obale jadranskog mora s istarskim gradovima, uključuje i vedute.Detaljan vodič istarskih gradova, koji uključuje Kopar, Izolu, Piran, Umag, Novigrad, Poreč, Rovinj, Brijune, Fažanu, Pulu... Jedinstveni prikaz Istre s kraja 19. st.

posveta Giuseppa Caprina

Caprin, Giuseppe, pisac, novinar, publicist, iredentist (Trst, 16.V.1843. - Trst, 15.X.1904.).

Upisao je Trgovačku akademiju. Događaji iz 1859. povećali su autonomiju na regionalnoj razini. Otvaraju se muzeji, škole, biblioteke, novine i dr. Mladi se Caprin u takvoj atmosferi počeo zanimati za novinarstvo. Napustio je trgovačku djelatnost da bi se zaposlio u tiskari Tršćanskog Lloyda. Intenzivni publicistički rad rezultirao je osnutkom novina Il Pulcinella (18.VI.1864.-21.I.1865.), koje su se kasnije pretvorile u L'Arlecchino (4.II.1865.-6.I.1866.). Istovremeno je izlazio Il Pulcinella politico koji je zatim promijenio ime u Il Pulcinella politico di Trieste. Potonji je ukinut 17.II.1866. U spomenutom je razdoblju Caprin osnovao još dva časopisa (Il Pulcinella Fenice, Il Pulcinella del Popolo) koji zabranu pisanja o politici izbjegavaju aluzijama i zagonetkama.

Trst je napustio 1866. kako bi se u Bariju pridružio garibaldinskom pokretu. U mjestu Bezzecca teško je ranjen. Nakon oporavka 1867. ušao je u uredništvo liberalnih tršćanskih novina Il Cittadino. Dužeg je vijeka bio Libertà e lavoro, časopis kojega je Caprin osnovao 12.X.1867. i koji se nije gasio sve do 13.III.1884. Doprinio je tako buđenju nacionale svijesti talijanskog stanovništva Furlanije i Julijske Venecije. Njegova je intenzivna publicistička djelatnost rezultirala objavom nekoliko pripovijetki i novela. Počeo je surađivati 1871. s novinama Il Progresso, a njihovim će urednikom postati dvije godine kasnije. Godine 1878. uspostavio je suradnju s listom L'Indipendente na čijem je čelu bio do 1886.

Posebno se zanimao za povijest. Njegovo je glavno djelo L'Istria nobilissima, opsežan rad o povijesti i umjetničkim spomenicima Istre s bogatim ilustracijama, tiskano posmrtno, 1905. Njegova supruga Caterina Croatto Caprin napominje u predgovoru da nije dočekao vidjeti plod svoga životnog rada, kojemu je bio predan do zadnjega trenutka. Naziv te knjige iskoristilo je 1967. Društvo pjesnika, književnika i umjetnika Talijanske unije pri pokretanju natječaja za umjetnost i kulturu. Istria Nobilissima još se održava, a osnovni joj je cilj otkrivanje književnih talenata talijanske nacionalne zajednice u Istri i Rijeci.

Posvećene su mu ulice u Trstu, Poreču, Gradežu (Gradu) i Gorici.

 

 

 

Preporučamo

Top