Došen Dobud Anka: Dijete - istraživač i stvaralac

80,00kn Dostupno
  • AutorDošen Dobud Anka
  • IzdavačAlinea
  • Šifra38181
  • Broj stranica320
  • Godina izdanja2016
  • Dimenzije16x23 cm
  • Mjesto izdavanjaZagreb
  • PismoLatinica
  • StanjeVrlo dobro
  • UvezMeki
Podijeli:

Dijete - istraživač i stvaralac

Došen Dobud Anka

 

Anka Došen Dobud: Dijete-istraživač i stvaralac

Nezaobilazno znanstveno-stručno djelo namijenjeno odgojiteljima te studentima ranog i predškolskog odgoja. Autorica je još jednom iskazala visoku razinu poznavanja kompetencija malog djeteta, njegovih interesa i prirode te mogućnosti zadovoljavanja djetetove potrebe za istraživanjem okruženja u svrhu bogaćenja početnih iskustava i znanja. Jasno i razumljivo pisano, djelo obiluje primjerima iz odgojno-obrazovne prakse koji potvrđuju znanstvene spoznaje navedene u teorijskom prilazu problemu. (dr. sc. Branimir Mendeš)

Iz recenzije
  Po izboru tema u knjizi, opsegu, strukturi i kvaliteti njihove obrade, posebice teorijsko-kritičkom promišljanju svake teme sa stajališta odgojne prakse, ova je knjiga iznimno vrijedno i stručno i znanstveno djelo. Argumentiranjem teorijskih navoda primjerima iz odgojne prakse jaslica i vrtića te idejama o oblikovanju razvojno povoljnog odgojno-obrazovnog okruženja, autorica ne samo što osvjetljuje brojne mogućnosti odgojnog djelovanja za cjeloviti i kreativni razvoj djece rane i predškolske dobi, što je posebno vrijedno budućim odgojiteljima, nego i hrabri sve marne istraživače dječjeg razvoja. (dr. sc. Hicela Ivon)

Iz Predgovora
  Prvo izdanje knjige Malo dijete - veliki istraživač objavljeno je 1995. godine. Drugo, nešto izmijenjeno, objavljeno je jedanaest godina kasnije, 2006. godine. Oba izdanja bila su rezultat postignuća u istraživačkim akcijama djece, praćenih u nekoliko zagrebačkih vrtića tijekom kasnih sedamdesetih, pa u osamdesetim i devedesetim godinama. Knjiga je, dakle, po svemu bila proizvod prošlog, dvadesetog stoljeća. No i u tom stoljeću već su postojala nastojanja prevladavanja onoga što se smatralo starim, dotrajalim; ona je svakako bila i ostala izraz nastojanja da se kreće naprijed. Bez tih postignuća ne bi bilo ni onih kretanja koja nastaju i nastajat će i u 21. stoljeću. Okruženje suvremenog djeteta sadržajnije je i bogatije. To je svakako razlog za novu knjigu: Dijete - istraživač i stvaralac Naglasak je na igri i stvaranju. Razlog je i činjenica da su predškolski odgojitelji prihvatili prethodne knjige kao poticajne metodičke priručnike za rad u dječjim vrtićima. Smatralo se potrebnim novo izdanje dopuniti poglavljem o dječjoj igri, a onda i nekim oblicima stvaralaštva male djece. Poznato je kako djeca često prelaze iz igre u istraživanja i stvaranja; njihov su neosporni sadržajni proizvod. Name, i sama istraživanja predškolsko dijete u pravilu doživljava kao igru, igru istraživanja i otkrivanja.

 

Preporučamo

Top