Babić Jasna: Zagrebačka mafija

120,00kn Dostupno
  • AutorBabić Jasna
  • IzdavačNacional
  • Šifra36142
  • Broj stranica326
  • Godina izdanja2004
  • Dimenzije14x21 cm
  • Mjesto izdavanjaZagreb
  • PismoLatinica
  • StanjeNova knjiga
  • UvezTvrdi
Podijeli:

Zagrebačka mafija

Babić Jasna

 

Jasna Babić: Zagrebačka mafija

2. prošireno izdanje

Zašto su ubijeni Zlatko Bagarić, Vjeko i Marko Sliško, Spejtim Taqi, Željko Šobot i drugi koji su skončali u brojnim i spektakularnim mafijaškim ubojstvima na zagrebačkom asfaltu? Zašto su zataškavane spoznaje o naručiteljima egzekucija, zbog čega je propalo suđenje u Remetincu te kakvu su ulogu u svemu tome imali bivši glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski i Dunja Pavliček-Patak. Knjiga “Zagrebačka mafija” novinarke Jasne Babić otkriva ulogu razvojačenih pripadnika HVO-a u usponu i padu zagrebačke mafije, istražuje kako su tajne službe koristile kriminalce za međusobne obračune te ispituje što je istina, a što laž u famoznom sukobu mafije.

U knjizi se obrađuje Žuljevićeva egzekucija Veselina Marinova, tobože u nužnoj samoobrani. Žuljevićevu žrtvu iz Chromosova tornja mediji su predstavili kao kriminalca koji je samog sebe proglasio školovanim špijunom sa sofijske Obavještajne akademije, dok je uistinu lažni agent hrvatskih tajnih službi. Kao ključ u oblikovanju nove epizode tog starog sižea već je bila pripremljena zločinačka sablast oko Hrvoja Petrača. Premda nakon Sliškova ubojstva odsutan iz Hrvatske, Petrač je, zajedno s turskim biznismenom Ahmedom Hamogluom, u Zagrebu završavao projekt kasina Vega u hotelu Sheraton. Uz mnoštvo nesporazuma koji su njihovu udruženu investiciju pratili od samog početka, nakon otvaranja kockarnice među partnerima je izbila svađa koja se nije mogla izgladiti.

Turčin je inzistirao na osoblju iz svoje zemlje, a Petračevi pravni zastupnici nastojali su zaposliti što više domaće radne snage. Najspornija je bila redarska služba. Bez riječi objašnjenja, turski suvlasnik raskinuo je ugovor sa zaštitarskom tvrtkom angažiranom prema Petračevoj odluci.

Suprotno partnerovoj volji i njihovu dogovoru o podjeli obveza i prava, Turčin je potpisao novi ugovor s poduzećem Bilić i dr. Kao uposlenik tvrtke Bilić i dr., koji je preuzeo osiguranje Vege potkraj svibnja 2002., pojavio se Franjo Zelenika. Nakon dva susreta u Austriji, koji su posvećeni Marinovljevim nevoljama u Bugarskoj, on i Petrač nastavili su komunicirati telefonom i mobitelom. Tako je Marinovu bila poznata situacija u Vegi. Navečer 30. svibnja u jednom od tih razgovora Petrač je spomenuo Zeleniku.

“Znam, to je onaj iz postrojbe”, uzvratio je Marinov sjećajući se Naletilićeva vojnika.

Tek nakon njegova ubojstva otkrit će se da je zaštitarska tvrtka Bilić i dr. paravan Vinka Žuljevića Klice te da je Franjo Zelenika doista razvojačeni specijalac bivšeg HVO-a. Daljnji tijek događaja policijski istražitelji nisu mogli dokazati, premda je na osnovi iskustva i logike prilično prirodan. Broj Marinovljeva mobitela nije bilo teško pribaviti. Imao ga je Zdravko Šiškić, imali su ga “Čepinci”, imali su ga gangsteri iz Pakračke poljane. Po svemu sudeći, čovjek koji se predstavio kao širokobriješki Zelenika iz Kažnjeničke bojne nazvao je Marinova s pozivnog broja 098/9012-749 i zakazao mu sastanak u kafiću NBA u poslovnom neboderu poznatom kao Chromosov toranj.

Isti pozivni broj pronađen je memoriran u mobitelima nekolicine Žuljevićevih prijatelja koji su tvrdili da se ne sjećaju kome pripada. Sam Žuljević je poricao da se mobitelom ikad služio.

S istoga broja Marinov je nazvan prije dolaska u NBA u 14 sati, tek što je završio razgovor sa suprugom koja mu je objašnjavala kojim će ulicama stići do Chromosova tornja. Marinov je isti broj zvao dva puta prije dolaska na sastanak: u 14.07 i 14.52 sati. Pola sata nakon Marinovljeva ubojstva mobitel je zauvijek deaktiviran. U tri iskaza pred policijom i istražnim sucem, Vinko Žuljević Klica elaborirao je svoju navodnu samoobranu. Tvrdio je da bi Marinov, da ga on nije ubio, sigurno ubio njega. Kako je ponavljao - vjerojatno točno - on i žrtva nisu u NBA-u imali dogovoren susret. Marinov zacijelo nije očekivao da će u kafiću zateći svog progonitelja...

Preporučamo

Top