Donadini Ulderiko: Bezdan

750,00 kn

Ulderiko Donadini: Bezdan

 

Iznimno rijetko u ponudi. Bezdan: četiri prizora. Drama, tiskom Kuzme Rožmanića, Zagreb 1919. Naslovni list nacrtao Ljubo Babić.

Ulderiko Donadini – Bezdan: četiri prizora. Drama, tiskom Kuzme Rožmanića, Zagreb 1919. Naslovni list nacrtao Ljubo Babić. Vrlo rijetko u ponudi. “Bezdan”, izveden u Hrvatskom narodnom kazalištu 1919. Redatelj dr. Branko Gavella. Za nju je dobio Demetrovu nagradu. Godine 1920. izvedena je u Ljubljani i Osijeku; okosnica priče je nesretna ljubav Ive pl. Šubića i Nine Petrović koji ne mogavši podnijeti teret vlastite egzistencije izvršavaju samoubojstvo. Djelo je uzburkalo tadašnju kazališnu javnost, više-manje zbog nemorala. Protiv Donadinija digla se hajka u kojoj je prednjačio Juraj Demetrović. Donadini mu odgovara knjižicom „O mom – nemoralu, i moralu gospodina Jurja Demetrovića“.
Ulderiko Donadini ( Plaški, 1894.-Zagreb,1923.) Pripovjedač, dramatičar i esejist. Zajedno sa Šimićem začetnik hrvatskog ekspresionizma. Pripadao je tadašnjim boemskim krugovima. Uređivao je i pokrenuo avangardni časopis Kokot. Zbog stalne neimaštine, neurednoga života; bio je u stalnom sukobu s društvom oko sebe, zbog pijanstva i ludila često je u ekscesnim situacijama. Više je puta hospitaliziran u Stenjevcu, dijagnosticirana mu je shizofrenija i tuberkuloza. Dana 23. svibnja 1923. izvršio je samoubojstvo.

 

Stanje skoro odlično!

 

(HR2)

Na zalihi

Šifra: 54533 Kategorija: