Maljevič Kazimir: Bog nije zbačen

500,00 kn

Kazimir Maljevič: Bog nije zbačen

Sabrana djela

Maljevičeva sabrana djela u pet tomova “Bog nije zbačen”, čiji je prijevod na srpski ujedno i prvi prijevod tog izdanja u svijetu uopće, prvi put su objavljena u Rusiji u razdoblju od 1995. do 2004. godine, u izdanju kuće “Gileja”.

Knjiga “Bog nije zbačen” sastoji se od Maljevičevih teorijskih tekstova, predavanja, pisama, deklaracija, manifesta, bilježaka, kao i 200 kolor reprodukcija njegovih radova. Kazimir Maljevič je na početku karijere bio pod utjecajem impresionizma, a kasnije kubizma i futurizma. Najznačajniji napredak ostvario je kao osnivač bespredmetne umjetnosti – suprematizma (supremus – onaj koji je viši, najvažniji, savršen). Na izložbi “0.10” izložio je svojih 49 suprematističkih platna, među kojima je najpoznatiji “Crni kvadrat”. Naslikavši “Crni kvadrat”, Maljevič je te, 1915. godine, objavio “smrt predmetnoj umjetnosti”.

S obzirom na to da je smatrao kako je suprematizam početak nove kulture te kako je došlo vrijeme da slikari inspiraciju više ne traže u postojećim predmetima i pojavama, Maljevič se smatra prethodnikom konceptualne umjetnosti.

Na zalihi

Šifra: 41921 Kategorija: