Mošin Vladimir: Ćirilski rukopisi Jugoslavenske akademije I-II

350,00 kn

Vladimir Mošin: Ćirilski rukopisi Jugoslavenske akademije I-II

Urednik: Miho Barada

 

Historijski institut jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti.

Dio I. Opis rukopisa.
Dio II. Reprodukcije (173 crno-bijele reprodukcije)

Preuzeto iz prve knjige:
Zbirka ćirilskih rukopisa, koja se čuva u Arhivu Jugoslavenske akademije i koja (zajedno s nekoliko starih štampanih knjiga) prema našem opisu broji 195 spomenika, zauzima časno mjesto među poznatim kolekcijama ove vrste.

Zagrebačka kolekcija Jugoslaven­ske akademije u jednu ruku posjeduje veliki broj vrlo starih i vrlo važnih tekstova, a u drugu ruku ona svojim najvećim dijelom sačinjava sadržajnu cjelinu, okupljajući baš južnoslavenske rukopise. Ovi rukopisi vremenski obuhvataju doba od kraja XII. vijeka do naših dana, a teritorijalno – sve krajeve, gdje je živjela južnoslavenska ćirilica. Ima rukopisa bugarskih, makedonskih, srednjo­vjekovnih srpskih i kasnijih sa područja Srbije, Bosne i Hrvatske, pa spomenika pisanih »bosan­čicom« s dubrovačkog i poljičkog područja. Sa­držajno, kao što je to i u svim ostalim zbirkama starih rukopisa, ovo su većinom knjige religioznog sadržaja, ali pored takvih ima i svjetovnih ruko­pisa: rječnika, ljekaruša, zakonika, literarnih zbor­nika i t. d. Pojedini spomenici ove zbirke već su odavno postali svjetski čuveni, kao što su Trnovsko evanđelje i Bugarski oktoih, Ilovička krmčija i Poljički statut, Mihanovićeva Aleksandrija, Zagrebački rodoslov i više drugih.
Osnovni fond ćirilske kolekcije Jugoslavenske akademije čine tri velike zbirke, nabavljene još u prošlom stoljeću: Kukuljevićeva, Mihanovićeva i Verkovićeva.

Vrlo lijepo očuvano!

(A9)

Na zalihi

Šifra: 21621 Kategorija: