Cervantes de Miguel: Don Quijote I-II

40,00 kn

Miguel de Cervantes: Don Quijote I-II

Roman punog naziva Bistri vitez don Quijote od Manche objavljen je u dva dijela. Prvi dio izlazi 1605. godine, a drugi dio deset godina kasnije, 1615.

U prvom dijelu romana pratimo postarijeg, pedesetogodišnjeg plemića Alonsa koji se preziva Quijada. Ovaj plemić jako voli čitati viteške romane zbog kojih besposličari po cijele dane. Jadni vitez se toliko udubio u svoje viteške romane i shvaćanje njihovih kićenih i složenih rečenica, da je malo skrenuo s pameti. Vrlo brzo se odvaži krenuti u pothvat i sebi osmisli novo ime – Don Quijote. Želi biti vitez koji uklanja sve poteškoće u svijetu, ispravlja nepravde i krivnje te sprječava i osvećuje zla djela kao što to rade i vitezovi u romanima koje čita. Svijet u kojem on kreće u ovakav pothvat već duže vrijeme nije svijet viteštva koji toliko voli. Zbog toga njegove pustolovine ne završe dobro.

Kako svaki vitez treba svojeg pomoćnika i štitonošu, on nagovara seljaka Sancha Panzu da ga prati u njegovu naumu. Zauzvrat mu obeća pokloniti otok koji će sigurno u pustolovinama osvojiti. Zajedno kreću u pustolovine, vitez Don Quijote na konju i Sancho na magarcu. Pustolovina koje dožive ima jako puno, ali nikada ne završe dobro po njih.

U drugom dijelu romana pustolovine se nastavljaju. Svi su već upoznati s Don Quijotom, a Španjolskom kruže romani i pripovijetke o njegovim pustolovinama. Okolina se pretvara da su oni zaista vitez i štitonoša i na taj način im se ruga. Njihove pustolovine završavaju zbog prevare. Don Quijote je izazvan na dvoboj, a vitez koji ga pobjeđuje traži od njega da se vrati kući i smiri od svojih pustolovina. Don Quijote kao pravi vitez u srcu sluša onog tko ga pobijedi, vraća se kući i tamo umire. Prije toga vraća mu se razum koji su pomutili viteški romani. Shvaća kakve je ludosti učinio. Unatoč svemu, Sancho Panza mu ostaje vjeran sluga.

Ovaj roman se može čitati kao pustolovni roman, iako Cervantes nije imao na umu pripovijedanje pustolovina kada je roman pisao. Roman je zamišljen kao kritika tada popularnih viteških romana i pustolovina. Odnosi među likovima u romanu preuzimaju primat nad radnjom.

Don Quijote i Sancho Panza, dva oprečna karaktera istodobno prezentiraju i dva tipa ljudi Cervantesova doba. Don Quijote prototip viteza, plemićkog svijeta koji, iako je učen, ne promatra svijet oko sebe objektivno. Svemu pristupa idealistički, a Sancho koji je je pučanin i seljak, predstavlja narod. Sklon je narodnim mudrostima i govori sa stajališta realizma. Njih dvojica zajedno idu u pustolovine od kojih gotovo svaka završi premlaćivanjem Don Quijotea. Iako često dobiva batine i nikada ne pobijedi u sukobu, on uvijek ima objašnjenje za sve to se događa (čarolije, zavist, zloća) i ne odustaje od daljnjih pustolovina.

Don Quijote je predstavljao neiscrpan izvor inspiracije i za filmske redatelje pa je tako po njemu snimljeno nekoliko igranih filmova i animiranih filmova za djecu, čak su o njemu opjevane i opere. Inspirirao je i mnoge španjolske slikare, od kojih su njemu cikluse radova posvetili čuveni Pablo Picasso i Salvador Dali.

Don Quijote je jedan od najvažnijih romana koji su obilježili daljnji razvoj ovog žanra. Nakon srednjovjekovnih pustolovnih romana, Don Quijote prvi u svojem središtu ima dogodovštine jednog jedinog lika koji postaje i protagonist. Često ga zbog toga teoretičari književnosti nazivaju i prvim modernim romanom svjetske književnosti. Bitan je po tome što Cervantes kao protagonista ne stavlja nacionalnog junaka, već složen lik karikiranog viteza koji je u sukobu s okolinom, ima složen karakter i koji propituje razne društvene norme i standarde svoga vremena.

(KC1)

Na zalihi

Šifra: 26393 Kategorija: