Jergović Miljenko: Drugi poljubac Gite Danon

30,00 kn

Miljenko Jergović:Drugi poljubac Gite Danon

danas, iako se u međuvremenu oprobao u svim književnim vrstama, Miljenko Jergović najpoznatiji je kao autor slavne knjige priča «Sarajevski Marlboro», koju su čitatelji diljem svijeta zavoljeli zbog jedinstvene melankolične kronike raspada jednog starog svijeta. Njegove ljubavno-ratne priče, uronjene u mrežu obiteljskih sudbina i historijsko-političkih konteksta, nepogrešivo su ujedinjavale sentiment i ironiju, humor i očaj.

Ipak, tek u ovom, autorskom izboru priča “Drugi poljubac Gite Danon” po prvi je puta na jednom mjestu vidljiva sva poetička kompleksnost ovog pisca – iz priče u priču čitatelj prelazi iz stoljeća u stoljeće, iz sadašnjosti u prošlost, iz bajki i legende u historijsku fikciju ili stvarnosnu prozu.

Koliko god mijenjao žanrove i vrste, Jergović ostaje veliki melodramatski pisac. I doista, rijetko je tko u hrvatskoj književnosti posjedovao tako suptilan spisateljski smisao za tragiku i melodramu ratne ili mirnodopske svakodnevnice i u tako skučenoj formi kakva je već kratka priča znao razviti tako fantastičan orkestar emocija koji podjednako duguje (bosanskoj i hrvatskoj) usmenoj tradiciji i holivudskoj melodrami.

“Drugi poljubac Gite Danon” reprezentira sve ono što treba znati o Jergoviću kratkopričaču – kako je riječ o rijetkom pripovjedačkom talentu koji s lakoćom preskače i miksa razna stoljeća, koristi obrasce raznih žanrova, od legende i bajke do stvarnosne proze, upotrebljava fantastične motive u posve realnim krajolicima, koristi povijesnu i dokumentarnu građu, suočava mitske slike sa svakodnevicom, seli motive itd. No Jergović je prije svega pripovjedač velikih emocija, sklon sentimentalnosti i melodramatskim potezima. “Drugi poljubac Gite Danon” pokazuje također da je, bez obzira na sve što se događalo poslije, prostor priče onaj koji Jergoviću zapravo najviše odgovara i gdje nema mjesta za raspršivanja i preveliku digresivnost.”

Jagna Pogačnik

 

(KJ3)

Na zalihi

Šifra: 32111 Kategorija: