Berend Ivan: Evropa posle 1980.

100,00 kn

Ivan Berend: Evropa posle 1980.

Jedinstvena knjiga o najvažnijim političkim, društvenim, ekonomskim i kulturnim pitanjima našeg vremena.
Izuzetna historiografska studija o političkoj, društvenoj, ekonomskoj i kulturnoj povijesti Europe od 1980. godine do naših dana.
Kako bi predstavio u punom svjetlu kraj stoljeća u Europi, Berend se iscrpno bavi i poviješću Europe u šezdesetim i sedamdesetim godinama XX stoljeća.
Berendova knjiga je velika povijest europskih uspona i kriza u posljednjih pola stoljeća i uzbudljiva priča o talasima modernizacije.
Posebnu pažnju Berend posvećuje povijesti nastanka Europske unije.
Govoreći o političkoj stvarnosti Europe u posljednjim desetljećima, o društvenim procesima koji su je potresali, o slomu komunizma i godinama tranzicije, o odnosu europskog centra i europskih periferija, o dramatičnim demografskim promjenama koje potresaju Europu, o ekonomskoj krizi koja dovodi u pitanje njezinu ulogu, Berend se suočava s pitanjem kuda ide Europa i kakvo je buduće mjesto Europe u svijetu.

“Šta ako se nastave postojeći unutarnji i međunarodni trendovi? Hoće li se Europa uzdići do supersile? Hoće li nestati regionalne razlike? Hoće li razvoj „sve bliskije zajednice“ dovesti do stvaranja europske nacije i federalnog poretka, ili će preterano širenje i neusaglašenost ugroziti opstanak Unije? Hoće li se turobna predviđanja propasti i nazadovanja pretvoriti u javu?” (Ivan T. Berend)

 

(E15)

Na zalihi

Šifra: 45504 Kategorija: