Ćosić Stjepan, Grijak Zoran: Figure politike

80,00 kn

Zoran Grijak, Stjepan Ćosić: Figure politike

Lujo Vojnović i Robert William Seton-Watson

Knjiga opisuje život i političko djelovanje dvojice stručnjaka, publicista, novinara i povjesničara čija je važnost potkraj 19. stoljeća rasla usporedno s društvenom modernizacijom, demokratizacijom i zaoštravanjem odnosa među europskim savezima.

Radi se o Dubrovčaninu Luji Vojnoviću i njegovom mlađem britanskom suvremeniku Robertu Williamu Seton-Watsonu, intelektualcima koji su se bavili aktualnim nacionalnim, povijesnim i geopolitičkim temama te su u tom razdoblju postali važni kreatori moderne političke kulture koja se širila putem tiska i časopisa.

Njihove intelektualne i političke biografije kriju niz analogija i zajedničkih obilježja, a povezuje ih dugogodišnje bavljenje istim političkim problemima i pitanjima vezanima za krizu i raspad Austro-Ugarske Monarhije te stvaranje nove južnoslavenske države. Njihovi životni putovi izravno su se isprepleli samo tijekom Prvog svjetskog rata kada je Seton-Watson, kao zagovornik rušenja Monarhije i prijatelj južnih Slavena, politički surađivao s Vojnovićem pomažući mu oko objavljivanja knjige “Dalmazia, Italia ed unità Jugoslava” i njezina engleskog prijevoda.

Knjiga donosi i izbor fotografija svakog od njih te njihovu korespondenciju iz razdoblja 1916-1919.

 

(A6)

Na zalihi

Šifra: 21269-8706 Kategorija: