Cornwell Patricia: Fronta

40,00 kn

Patricia Cornwell: Fronta

Kad je Patricia Cornwell predstavila ubojiti, oštroumni stil i nevjerojatne likove romana “U opasnosti”, kritika je taj roman naveliko počela hvaliti kao autoričin najbolji dotad i slaviti ga kao djelo majstorice žanra na vrhuncu stvaralačke snage. Njezina najpoznatija umotvorina bio je niz legendarnih djela o forenzičarki Kay Scarpetta, no roman “U opasnosti” krenuo je drugim smjerom, zadržavajući dakako neke dobre stare navike.

Nenadmašnom karakterizacijom, savršenim detaljiziranjem, preciznim istraživanjem, napetom pričom i nezaobilaznom forenzikom, stvorila je zabavan i intrigantan roman, a upravo takav bit će i njegov nastavak – “Fronta”.

“Fronta” nas vraća već poznatim likovima: tu je državni istražitelj Win Garano, oštrouman čovjek nemalo kivan na svijet, Monique Lamont, javna tužiteljica s izraženim političkim ambicijama i Garanova baka koja posjeduje određene talente za koje vam je bolje da ih ne zanemarujete.

Lamontica će pokušati pokrenuti inicijativu koja bi trebala reducirati stopu kriminala u rezidencijalnim četvrtima (Nijedan susjed neće biti zaboravljen), a za Garana ima poseban zadatak. Poslat će ga u Watertown da tamošnjoj policiji pomogne riješiti jedan slučaj umorstva, no pravi razlog njegova premještaja ostat će poznat samo njoj.

Garano je poprilično skeptičan budući da je svjestan da je Watertown sjedište koalicije policijskih uprava, popularnije znane kao FRONTA koja je tako ustrojena da ne zavisi previše o državnoj kontroli, što Lamonticu, naravno, baš i ne veseli. Garano osjeća da je na stvari nešto puno ozbiljnije, no ni ne sluti kolikih točno razmjera. Kako vrijeme odmiče i stvari se zapetljavaju, Lamontičin zadatak Garanu počinje nalikovati na putovanje kroz kuću ogledala – kamo god da se okrene, nije siguran je li ono što vidi doista zbilja ili je samo privid.

Satkan nepogrešivim stilom autorice čije knjige obožavaju horde vjernih čitatelja, i ovaj će roman naći svoje mjesto u mnogim bibliotekama. A što se skriva iza Fronte – nikada nećete pogoditi.

Patricia Daniels Cornwell pojavila se iznenada poput meteora. Za svoje bestselere dobila je mnoštvo književnih nagrada, a danas je smatraju jednim od najpoznatijih pisaca detektivskih romana.

O njezinom životu nema puno podataka. Šest je godina radila kao kompjutorski ekspert u uredu glavnog sudskog patologa u državi Virginia.

Prva njezina knjiga “A Time for Remembering” biografija je Ruth Bell Graham. Prvi detektivski roman “Obdukcija” (1990) vrlo je brzo postao poznat, a u samo godinu dana dobio je uz nagradu Edgar još tri značajne književne nagrade. Za roman “Sa sirotinjskog groblja” (1995) odmah su otkupljena prava za snimanje filma, a Patricia Cornwell prihvatila se pisanja scenarija.

Kroz sve se njezine romane provlače isti likovi. Ponajprije doktorica Kay Scarpetta, zatim njezin stalni pratitelj policijski poručnik Pete Marino, te FBI-jev stručnjak za psihologiju zločinaca Benton Wesley. Tu je i njezina nećakinja Lucy, te u znatno manjoj mjeri Mark, Kayina velika ljubav. Početak svakog romana obojen je sličnim bojama. Lijeva kiša ili se u maglovito praskozorje obavijeno neobjašnjivom težinom i sumornošću prolama rezak zvuk telefona. Doktorica Kay Scarpetta uzima svoju torbu i kreće na mjesto zločina. Negdje na putu ili na samom mjestu zločina obasjanom zasljepljujućim svjetlima policijskih automobila, Kay se susreće sa svojom sjenkom, uvijek mrzovoljnim policijskim poručnikom Marinom.

Pojava detektiva žena kao i činjenica da sve više žena piše dobre detektivske romane novijeg je datuma. Patricia Cornwell uspjela je ponuditi čitateljima odlično strukturirane romane koje čitamo s radošću prepoznavanja. Bez obzira što je u njima riječ o dalekom svijetu masovnih ubojica i kompjutorskih igrarija, svijetu u kojem se ubojstva događaju – ne samo u mašti.

 

(KC3)

Na zalihi

Šifra: 55790 Kategorija: