Gradac, Mlada Bosna, br. 175, 176, 177, 2010

80,00 kn

Gradac, Mlada Bosna, br. 175, 176, 177, 2010

GRADAC u svom dvobroju povodom stogodišnjice pokreta MLADA BOSNA, koji je priredio Muharem Bazdulj, preispituje stereotipe u percepciji ove organizacije s povijesnog, oslobodilačkog, književnog, jugoslavenskog, pjesničkog, nacionalnog, revolucionarnog i pseudomitološkog stajališta.

 

“Prilozi koje donosi ovaj svezak Gradca Mladoj Bosni prilaze iz različitih perspektiva. Tu je, prvenstveno, povijesni okvir, te priča o Sarajevskom atentatu montirana kroz izvještaje nekoliko autora (Ljubibratić, Dedijer, Smit…).

Tu su zatim tekstovi najvećih jugoslavenskih pisaca, koji su listom, makar i različitim intenzitetom, bili vezani za Mladu Bosnu (Andrić, Krleža, Crnjanski, Ujević…). Tu su, naravno, i radovi samih mladobosanaca (Gačinović, Vidaković, Jevtić…), kao i svojevrsni portreti pojedinih značajnih ličnosti iz Mlade Bosne (od Mitrinovića do Ilića)… Danas, kad Jugoslavije nema, a kad se Mlada Bosna uglavnom prezire, a među malobrojnima koji je slave najviše je onih koji to čine iz pogrešnih razloga i na pogrešan način, pravo je vrijeme da mladobosancima bude posvećen jedan svezak književnog časopisa. ” (M. Bazdulj)  

Nema na zalihi

Šifra: 49135 Kategorija: