Balog Vid: Hrvatska bajoslovlja

200,00 kn

Vida Balog: Hrvatska bajoslovlja

Knjigom se Balog predstavlja kao ozbiljni sakupljač narodnog blaga, i to ponajprije blaga prekodravskih mjesta Gola i Gotalovo. Tragom pak osobne radoznalosti pokušava pronaći poveznice ne samo u mitovima drugih hrvatskih krajeva, nego i širom slavenskog svijeta.
Prema autorovoj zamisli, “Hrvatska bajoslovlja” prva je od tri knjige posvećena izmišljenim bićima i pojavama koja su dugo preživljavala u pučkoj tradiciji. Galerija fantastičnih likova i pripovijetki odrasle vraća u djetinjstvo u doba priča baka i djedova, a djeci otkriva novi fantastični svijet koji je dio njihove svakodnevnice, a ipak toliko drugačiji. Mitološko blago autor prezentira u izvornom izričaju, ali i u prijevodu na standardni hrvatski jezik, bilježeći i brojne inačice (npr. sačuvanih pjesama) kao i sve one koji su bili kazivači mitološkog svijeta koji je spašavao od zaborava.
Valja istaknuti da je knjiga bogato ilustrirana. Ilustracije, njih 150, autorsko su djelo južnoameričkog umjetnika Patricia Agüera Mariña, što to posebno izdanje AGM-a čini iznimno vrijednim dijelom hrvatske kulturne baštine.

(R2)

 

Na zalihi

Šifra: 19628-7731 Kategorija: