Sanson: Illyricum occidentis : cvivs partes IV. Rhaetia Noricum, Panonia, et Illyris…

2.800,00 kn

Nicolas Sanson: Illyricum occidentis : cvivs partes IV. Rhaetia Noricum, Panonia, et Illyris…

bakrorez

 

Nicolas Sanson  (1600. – 1667.), francusko kartograf i utemeljitelj pariške kartografske škole koja je preuzela primat nauštrb Belgije i Nizozemske.

Rođen je u staroj pikardijskoj obitelji škotskog podrijetla, a školovao se kod isusovaca u Amiensu. Kartografsku karijeru započeo je vrlo rano, sa samo 18 godina kada je izradio zemljovid Galije čime je stekao naklonost kardinala Richelieua, a potom i francuskog kraljevskog dvora. Lekcije geografije predavao je Luju XIII i Luju XIV., a o utisku svjedoči podatak da je Luj XIII. prilikom posjeta Abbervilleu radije boravio sa Sansonom na gradilištu fortifikacija nego u kraljevskim odajama. Prilikom jednog od tih sastanaka kralj je Sansona imenovao državnim vijećnikom.

Kartografskim izdavaštvom aktivnije se počinje baviti 1627. godine kada je izdana dotjeranija Galilee antiquae descriptio geographica, a 1632. u suradnji s graverom M. Tavernierom izdaje i Carte géographique des postes qui traversent la France. Nakon što je izdao i više atlasa počinje aktivno surađivati s izdavačem P. Marietteom. Godine 1674. optužio je isusovca P. Labbea za plagianje s obzirom da je njegov Pharus Galliae Antiquae (1644.) bio sličan starijem Sansonovom zemljovidu Galije. Godinu dana kasnije izgubio je najstarijeg sina Nicolasa koji je poginuo u ratu protiv Španjolaca. Umro je 7. srpnja 1667. u Parizu, a na mjestu geografa kraljevskog dvora naslijedili su ga sinovi Adrien i Guillaume.

Zbog velikih kartografskih doprinosa i suradnje s kraljevskim dvorem, Sansona se često naziva „osnivačem” francuske kartografije što nije sasvim točno jer je tijekom 16. stoljeća u Dieppeu djelovalo više značajnih imena poput P. Desceliersa, G. Le Testua i G. Brouscona.

 

Na zalihi

Šifra: 11721-985 Kategorija: