Feuchtwanger Lion: Josif Flavije

180,00 kn

Lion Feuchtwanger: Josif Flavije

Roman trilogija: Jevrejski rat, Sinovi, Obećana zemlja

Josif Flavije – Jevrejski rat:

Roman “Josif  Flavije” pripada žanru povijesnog romana sa jasnim filozofskim porukama. To je raskošna slika Rimskog carstva iz prvog stoljeća naše ere, kad je Rim pod trojicom Flavijevaca bio na vrhuncu svoje vojne i ekonomske moći. To je vrijeme vojnih operacija na istoku, planiranje novog  “Aleksandrovog pohoda” i rušenja Židovske države. U središtu ovih zbivanja,  koja su u romanu data  sa apsolutnom činjeničnom točnošću, nalazi se sudbina velikog Židovskog pisca  i povijesničara Josipa Flavija.
Josip dolazi u Rim, središte nastanjenog svijeta; Rim, čijim ulicama odjekuju veseli kupleti Demetrijusa Libana, rimskog Židova, najvećeg glumca epohe, ljubimca carice Popeje. Josip i Popeja; Demetrijus Liban pomaže Josipu da ostvari cilj svoga dolaska u Rim: oslobađanje trojice nevinih.
Justus, Josipova tamna sjenka.
Josip se vraća u Judeju. Ustanak “Osvetnika Izraela” i poraz Dvanaeste legije Cestijusa Gala.
Rim uzvraća udarac. Maršal Vespazijan opsjeda grad Jotapat, kojim komandira prvosvećenik Joseph Ben Mathias…

Josif Flavije – Sinovi:

Vespazijan umire: “Čini mi se da postajem bog”.
Titus stupa na rimski prijestol.
Cijeli imperij čita Josipov “Jevrejski rat”. Titus naređuje da se Josipovo poprsje postavi u Hram mira, među grčke i rimske književne besmrtnike. Josipa slavi čitavi poznati svijet.
Rasprava o uzrocima Židovskog rata. Josip, Justus i Johan iz Ginšale. Ili borba Jahvea i Jupitera ili cijena španjolskog, talijanskog i židovskog vina?

Josif Flavije – Obećana zemlja:

Josip se bori za svog sina Paulusa. Ali njegova borba je uzaludna. Pod utjecajem svoga učitelja, Grka Fineasa, i majke Dorion, Paulus se konačno odriče židovstva i svoga oca. On je Rimljanin a ne Židov…
…Ovoga Josipa koji je proučio mudrost spisa, mudrost doktora, Jelina i Rimljana, ali se uvijek vraćao na konačni zaključak Koheleta, da je sve lažno, ali ipak nikad nije postupao po tome, onoga Josia Ben Mathiasa, svećenika Prvog reda, svjetski poznatog i slavnog povijesničara Flaviusa Josephusa, Židova i rimskog građanina, nacionalista i kosmopolita…
“Onoga Josipa čije su lice i bijela brada bili umrljani krvlju, prašinom, blatom i pljuvačkom, ali kome su sada pripadali ogoljelo, požutjelo pobrđe, kao i vedro nebo. Planine, doline, daleko jezero, bistri vidik sa usamljenom grabljivicom postajali su samo njega radi i samo kao okvir njegovog bića. Cijela je zemlja bila ispunjena sumrakom njegovog života, i on je postao jedno s ovom zemljom. Zemlja ga je uzimala, a on ju je tražio. Tražio je svijet , ali našao je samo svoju zemlju, jer je svijet tražio prerano. Došao je dan. Nije to bio onaj dan o kome je sanjao, ali on je i njime bio zadovoljan…”

 

(KF2)

Na zalihi

Šifra: 41924 Kategorija: