Kazhdan A.P.: Knjiga i pisac u Vizantiji

140,00 kn

Kazhdan A.P. : Knjiga i pisac u Vizantiji

Knjiga je u potpunosti posvećena kulturi Bizanta, njezinim počecima, a na prvom mjestu najvažnijem elementu – knjizi. Po Každanovom mišljenju, riječ je o kulturi “knjige”, kulturi koja je knjigu postavila u svoj epicentar kao svojevrsni kulturni fenomen, koji je plod duge tradicije, čiji počeci sežu u 5. stoljeće prije Krista. Nemoguće je razumjeti takvu kulturu bez otvaranja bizantske knjige. Každan je otvorio Povijest Nikite Honijata i njegov burni, bogati, ali i tjeskobni svijet tužnih uspomena i bolnih jauka uslijed pada vladajućeg grada u ruke križara.

Ali prije nego što je otvorio knjigu Nikite Honiyat, Každan nas je upoznao s počecima bizantske knjige, njezinim izgledom, načinom pisanja, vrijednošću i jedinstvenošću. Put do knjige bio je dug put koji su u životu prolazili samo rijetki i sretni pojedinci, boreći se kroz složeni sustav bizantskog obrazovanja. Priča o bizantskoj knjizi i njenom piscu priča je o društvu, politici i religiji. Na više od stotinu stranica, Aleksandar Každan uspio je sažeti ovo zahtjevno pitanje tako da čitatelji razumiju osnovna načela tisućljetne civilizacije.

 

Aleksandar Petrović Každan rođen je 1922. u Moskvi, u židovskoj obitelji s očeve i majčine strane, koja je bila duboko specifična zbog svog podrijetla i položaja u društvu. U vrijeme prije boljševičke revolucije 1917. Kazdanova obitelj pripadala je sloju manjih, ali još uvijek dovoljno bogatih građana, upravo onom dijelu bivšeg carskog društva koji se u novom poretku našao zarobljen između nemogućnosti relativno sigurne emigracije i njihove vlastite neprihvatljivost za novu elitu koja je uništavanje obitelji sličnih Kazdanu doživljavala kao revolucionarni cilj. Porijeklo Aleksandra Kazdana, kao i okolnosti njegovog odgoja, uvelike su utjecali na razvoj njegovih interesa, kao i na njegovo razumijevanje složenosti društvenih pojava, koliko i onih oko njega, tako i onih drevnih, bizantskih, koje je proučavao s dubokom znatiželjom. Kao i istraživanje podrijetla mnogih Bizantinaca, koje je Každan pomno proveo kako bi što više naučio o njima kao ličnostima, potreban je kratki pogled na svoje pretke kako bi se u ovom jezgrovitom osvrtu na njegov život razumio duboki poriv za znaju istinu.ganjao svojom marljivošću da postavi nove standarde u međunarodnoj bizantinologiji.

 

(E3)

Na zalihi

Šifra: 57094 Kategorija: