Meščerjakov Aleksandar: Knjiga japanskih simbola

180,00 kn

Aleksandar Meščerjakov: Knjiga japanskih simbola

Svojevrsna enciklopedija japanske kulture i raskošan primjer ruske znanstveno-popularne literature. Jednostavnom rečenicom i neposrednim načinom kazivanja, a u suštini efektno i duhovito, dato je more znalački odabranih podataka koji osvjetljavaju japansku kulturu u njenom povijesnom trajanju. Japanski pogled na svijet autor je predstavio izborom reprezentativnih japanskih civilizacijskih pojmova, proslijedio njihov nastanak i mjesto u suvremenom japanskom društvu.
U okviru jednih korica ovdje su praktično spojene dvije knjige. Prva od njih – Knjiga japanskih simbola, postupno upoznaje čitatelja s najvažnijim japanskim simbolima počevši od svima poznatih državnih obilježja, preko simbola iz biljnog i životinjskog svijeta (ovdje treba ukazati na iznenađujuću činjenicu kako riba u duhovnoj kulturi ove otočke zemlje ima daleko manji značaj nego što bi se očekivalo; mnogi važni zaključci o povijesti Japana mogu se izvesti iz činjenice da su u njegovoj kulturnoj simbolici prisutne jedino slatkovodne ribe kao što su šaran i som) pa sve do simbola iz predmetnog svijeta kao što su ogledalo, kišobran, papir i lepeza ili onih vezanih za predah i odmor poput čaja i duhana. Posljednje poglavlje ove knjige predstavlja kratke kulturološke osvrte na preostale japanske teme, koje autor nije nigdje klasificirao i u kojima je, po vlastitim riječima, pokušao naći neke nove pristupe japanskoj kulturi.
Druga knjiga – Knjiga japanskih običaja – ima za cilj čitateljima približiti Japan iz ugla o kojem se u knjigama ovakve vrste u pravilu ne govori. Riječ je o tzv. «kulturnoj fiziologiji», o tome na koji način Japanci gledaju i vide okolni svijet (zašto npr. japanski umjetnici umjesto šume ili drveta više obraćaju pažnju na granu i list), kako mjere vrijeme, kako jedu i piju te zadovoljavaju raznovrsne fiziološke potrebe. Rječju, obuhvaćene su sve one životne radnje i shvaćanja o funkcioniranju tijela, koje zaobilazi kršćanski odgojena europska japanistika (s uvrježenom podjelom na čisto – duhovno i prljavo – tjelesno), ali na kojima u suštini počiva čitava japanska duhovna nadgradnja.

 

(S1)

Na zalihi

Šifra: 41931 Kategorija: