Kotrulj Benedikt: Knjiga o vještini trgovanja

100,00 kn

Benedikt Kotrulj: Knjiga o vještini trgovanja

Libro del arte dela Mercatura

Prevela i priredila: Zdenka Janeković – Römer

Prvo izdanje rukopisa u kritičkom izdanju koje je priredila Zdenka Janeković-Römer. Ona je transkribirala izvorni tekst, u kritičkom ga izdanju usporedila s dvama firentinskim rukopisima, prevela na hrvatski jezik te napisala vrlo opsežnu studiju o Benediktu Kotrulju, njegovu djelovanju i opusu.

” Libro del arte dela mercatura” (Knjiga o vještini trgovanja) Benedikt Kotrulj napisao je 1458. godine. Djelo je više od stoljeća ostalo u rukopisu; tiskano je 1573. godine kod Frane Petrisa All’ elefanta, u Veneciji, pod izmijenjenim naslovom “Della mercatura e del mercante perfetto” (O trgovini i savršenom trgovcu). Nekoliko godina kasnije knjigu je na francuski jezik preveo Jean Boyron te je 1582. godine izašla u Lyonu. Još jedno talijansko izdanje pojavilo se u Brescii 1602. godine, a nakon toga djelo je na duže vremena palo u zaborav, sve do 19. stoljeća, kada ga ponovo otkrivaju ekonomski povjesničari.

Prvi hrvatski prijevod djela prema tiskanoj verziji iz 1573. pojavio se, uz izvornik, 1975. godine, iz pera Žarka Muljačića. Taj prijevod doživio je još nekoliko izdanja. Zaokret u istraživanju Kotruljeva djela o trgovini donijelo je otkriće dvaju firentinskih rukopisa djela iz 1485. i 1486. godine (sačuvani u Biblioteca Nazionale Centrale, odnosno u Biblioteca Marucelliana u Firenci), koje je 1990. objavio Ugo Tucci.

Nakon objavljivanja Tuccijeva izdanja Kotruljeva djela slijedilo je novo otkriće: Paul Oskar Kristeller je u Biblioteci Nazzionali u La Valetti na Malti našao spomen najstarijeg poznatog rukopisa Kotruljeva djela, koji je u Napulju 1475. godine prepisao dubrovački trgovac Marin Rafaelov. Godine 1995. Žarko Muljačić nabavio je mikrofilm tog rukopisa s Malte te izvijestio javnost o senzacionalnom otkriću. Slijedeći podatke Kristellera, krajem devedesetih godina taj su rukopis s knjigovodstvenog gledišta analizirali Johanna Postma i Anne J. van der Helm.

 

 

Nema na zalihi

Šifra: 18952-7221 Kategorija: