Scruton Roger: Korist pesimizma

90,00 kn

Roger Scruton: Korist Pesimizma

Optimisti svijeta nanijeli su nepravde i napravili krš kroz europsku povijest. Ideali nacizma, komunizma i fašizma i moralne pogreške koje su nanijeli, iznjedrile su neke od najštetnijih ostavština naše kulture. Vrijeme je da se ta iracionalna opterećenost zamijeni humanim pesimizmom.

U knjizi Korist pesimizma, Roger Scruton snažno brani civilno društvo i slobodu. Pokazuje kako je istinska ostavština europske civilizacije kultura opraštanja i ironije koju smo sada pozvani braniti. To je osvještavajući poziv na razum i odgovornost u vremenima dubokih društvenih i političkih promjena.

„Scrutonova promišljena kodifikacija stupidnosti Ljevice važna je knjiga koja bi trebala poslužiti kao točka okupljanja onih koji nisu spremni prihvatiti daljnje ispiranje mozga.”
– Simon Heffer, Daily Telegraph

„Pun puncat inteligencije i učenja”
– Simon Blackburn, Prospect

Kratki sadržaj:

Budućnost iz prvog lica
Pogreška „najboljeg slučaja”
Pogreška „slobodnoga rođenja”
Utopijska pogreška
Pogreška „nultoga zbroja”
Pogreška planiranja
Pogreška lutajućega uma
Pogreška gomilanja
Obrane od istine
Naša plemenska prošlost
Naša civilna sadašnjost
Ljudska budućnost

R. Scruton svjetski je pisac, filozof, te poznati konzervativni mislioc s bogatom međunarodnom karijerom. Predavao je i gostovao na mnogim sveučilištima, a trenutačno je gostujući profesor na Sveučilištu St. Andrews, te viši suradnik Ethics and Public Policy Centera u Washingtonu. Tijekom karijere objavio je više od trideset knjiga iz raznih područja filozofije i politike. Uz polemička djela poput ovdje prevedenog Koristi pesimizma, posebno je poznat po svojem Rječniku političke misli. Uz navedeno, Roger Scruton služi i kao urednik časopisa The New Atlantis, British Journal of Aesthetics, The Salisbury Review, Arka (Kraków), te Open Democracy. 

F 10

Na zalihi

Šifra: 46456 Kategorija: