Cikuša Zdravko: Kremanska proročanstva

90,00 kn

Zdravko Cikuša: Kremanska proročanstva

Kazivanja Miloša i MItra Tarabića

Želja da se spozna budućnost, zasigurno je stara koliko i misaona povijest čovjeka, neovisno o okruženju u kojem je odživljavao svoje postojanje na ovom planetu. Naš je pretpovijesni predak, nesiguran i nezaštićen, tu želju ograničavao na »sutra«, razmišljajući samo o tome kako se prehraniti. Kada se počeo služiti raznim oruđima, koja su mu dala sigurnost u nabavci hrane putem lova ili obrade zemlje, njegovo se zanimanje protegnulo dalje.
Vjerujem, da se u zori čovječanstva naši preci nisu zamarali predviđanjima daleke budućnosti, iako nikada nećemo saznati, nisu li neki od njih, neopterećeni svime onime što je kasniji napredak civilizacije donio sa sobom, kročili crtom vremena daleko unaprijed, zbunjeno zureći u predivne ili zastrašujuće slike, ne shvaćajući da su prešli, i nama danas nerazumljivi prag, dotaknuvši vječnost.
Uzdizanjem drevnih civilizacija, kada se intelektualni uspon čovjeka uvelike počeo ispreplitati s gramzljivošću, željom za moći i bogatstvom, porastao je i nagon da se zaviri s one strane vremena. Moćnici su se jednostavno pitali, koliko će još bogatstva steći na ratnim pohodima, dok su se potlačeni nadali, da će im budućnost donijeti konačno oslobađanje od muka i robovanja.

(AL6)

Nema na zalihi

Šifra: 43127 Kategorija: