Sbutega Branko: Kurosavin nemir svijeta

80,00 kn

Branko Sbutega: Kurosavin nemir svijeta

“Kurosavin nemir svijeta” knjiga je priča, eseja i intervjua ispisanih u petnaest dramatičnih godina raspada Jugoslavije iz pera uglednog katoličkog svećenika i intelektualca iz Kotora Don Branka Sbutege. Zaronjen i zaljubljen u život, ugledni katolički svećenik, župnik crkve Svetog Stasje u Dobroti, iniciran za duhovnika Malteških vitezova za Srbiju i Crnu Goru, Don Branko Sbutega je pisac i glavni junak ove knjige.

Na jednom mestu u ovoj knjizi, maloj po obujmu ali velikoj po sadržaju, don Branko priopćava: “Savršeno sam svjestan koliko je moja pojedinačna sudbina mala, sićušna i beznačajna za povijest, ali ja prvenstveno imam. ne povijest nego sebe. I zato, dok se na planu velike povijesti ispisuje krvava i tragična drama ovoga prostora i vremena, na planu moje osobne biografije ja pokušavam upisati nešto što će mi život i dalje činiti lijepim i znakovitim. To je jedino što pojedinac može i treba, bez obzira na povijesni kontekst i s obzirom na povijesni kontekst”. Jedno je opća povijest a drugo osobna priča: to je susret povijesti s biografijom!

Pored službene (ili javne ili opće ili velike) povijesti postoji neslužbena (ili skrivena ili tajna ili mala) povijest kao dopuna ove prve i njena kritika. Službena povijest naglašava ulogu države, vojske i diplomacije, a premalo ili nikako ono osobno, jednokratno, neponovljivo. Pored “javne povijesti čovječanstva” postoji “privatna povijest čovjeka”, koja uglavnom ostaje nezabilježena i nepoznata…

Zanimljiv vodič kroz raskošne svjetove teosa, umjetnosti i filozofije, izvanredni tumač eteričnih mirisa, toposa i paradoksa zvanog – planet Boka. Potomak osam stotina stare obitelji bokeljskih pomorskih kapetana i proizvođača svile.

 

(KS8)

Nema na zalihi

Šifra: 31084 Kategorija: