Beigbeder Frederic: Ljubav traje tri godine

50,00 kn

Federic Beigbeder: Ljubav traje tri godine

 

«Ljubav je veličanstvena katastrofa: znati da se zaliječeš u zid i svejedno ubrzavati; srljati u propast s osmijehom na usnama; radoznalo čekati trenutak kad će se stvar usrati. Ljubav je jedino programirano razočaranje, jedina predvidiva nesreća koja se traži repete».

Ovo su riječi iz najnovijeg romana Frédérica Beigbedera, jednog od najpoznatijih suvremenih francuskih pisaca «Ljubav traje tri godine» («L’amour dure trois ans«1997). Nakon uspješnih romana «129,90 kn» i «Windows on the World», u romanu «Ljubav traje tri godine», ovaj će vas pisac još jednom nasmijati u još jednom parodirajućem obračunu s vjetrenjačama svakodnevice. Ovaj put to je ljubav i brak, te počeste popratne pojave ovog društvenog fenomena, žene, preljub, razvod, seks alkohol, droga i ostalo.

Frédéric Beigbeder (1965) rodio se u otmjenom predgrađu Pariza u dobrostojećoj građanskoj obitelji. Radio kao kreativac u reklamnim agencijama. 1990. objavljuje svoj prvi roman «Mémoires d`un jeune homme derangé» u kojem se kao glavni lik pojavljuje Marc Marronier, autorov alter ego kojeg će u «129,90 kn» ipak ubiti. Kroničar pariškog mondenog života, piše za časopise «Globe» i «Elle». Objavljuje svoju drugu knjigu «Vacances dans le coma» (1995). Napušta «Elle» i počinje pisati za lakosadržajni, ali visokotiražni «Voici» ( rubrika: Knjige po mom skromnom mišljenju).

Surađuje u vrlo popularnoj radio- emisiji o kulturi Masque et la Plume. «Ljubav traje tri godine» («L`amour dure trois ans», 1999) njegovo je treće objavljeno djelo. Gallimard mu objavljuje «Nouvelles sous ecstasy» («Novosti pod ecstasyjem»). 2000. postaje zvijezda televizijske emisije o kulturi Rive Droite, Rive Gauche koja se svakodnevno prikazuje na kanalu Paris -Prèmiere gdje vodi rubriku Književne kronike. Potom slijedi hit sezone i «129,90 kn» («99 F»), koji je prodan u 350.000 primjeraka, i konvertiran u 21 valutu i još uvijek je jedna od najprodavanijih knjiga u Francuskoj.

Frédéric Beigbeder (1965.) rodio se u otmjenu predgrađu Pariza u dobrostojećoj građanskoj obitelji. Karijeru je započeo kao kreativac u reklamnim agencijama, a 1990. objavljuje prvijenac “Mémoire d’un jeune homme dérangé”. S romanom “129,90 kn” (2000.) postaje slavan i izvan Francuske. Danas radi kao pisac, književni kritičar, komentator i scenarist.

 

(KB4)

Nema na zalihi

Šifra: 58869 Kategorija: