Institoris Heinrich, Sprenger Jacob: Malleus Maleficarum

200,00 kn

Heinrich Institoris, Jacob Sprenger: Malleus Maleficarum – Malj koji ubija vještice

Ovo je zasigurno jedna od rijetkih knjiga koja je na tako značajan način obilježila život, zakonodavstvo i pravnu (crkvenu i svjetovnu) praksu europskog srednjovjekovlja. Ona i do danas nosi aureolu jednog od najlucidnijih, ali i najmračnijih proizvoda slijepe, nekritičke vjere u određene dogme, istovremeno popraćene s krajnjom mržnjom prema svima onima koji ne dijele isto mišljenje.

Sažimajući u sebi sve ono što je u tadašnjoj praksi Inkvizicije bilo najokrutnije, najperfidnije i najzlokobnije, “Malleus maleficarum” je obuhvatio složeni pojam čarobnjaštva, koji su svjetovni sudovi bez ikakve rezerve preuzeli od crkvene inkvizicije, i to je zajedničko shvaćanje karakteriziralo čitavo razdoblje progona vještica, te ujedno mrvilo i zadnje sporadične vapaje zdravog razuma.

Ovo djelo predstavlja najmračniju i najperverzniju antologiju tekstova crkvene i filozofske literature ikada napisane o ženama. S druge pak strane, nemoguće se oteti dojmu o zapanjujućoj suvremenosti ove mračne knjige, kako zbog aktualnog odnosa suvremenog čovjeka prema ženskom spolu, tako i zbog još uvijek prilično krutog stava Crkve po tom pitanju.

(AL6)

Na zalihi

Šifra: 58108 Kategorija: