Illich Ivan: Medicinska nemeza

110,00 kn

Ivan Illich: Medicinska nemeza

Kultna Illicheva knjiga “Medicinska Nemeza”, u kojoj grčka boginja odmazde kažnjava liječnikovu neograničenu vlast nad ljudskim životom, svojedobno je imala velik odjek u Europi i svijetu. Međutim, nakon trideset i pet godina, Illicheve osnovne postavke još više su se zaoštrile te pokazuju da se kriza medicinske paradigme zdravlja i bolesti znatno produbila.

Zdravlje je postalo fetiš kojemu se klanja većina ljudi, društvo je patološki opsjednuto bolešću, medikalizacija je zahvatila sve pore života, a pojedinac se bespomoćno pokorava diktatu liječnika i ljekarnika, režimu ambulanata i bolnica, ovisan o njima kao narkoman o drogi. Moderna medicina, unatoč velikom napretku, otišla je prema lllichu predaleko u želji da isključi smrtnost, bolest i bol, pretvarajući ljude u potrošače zdravlja, a uništavajući njihove obrambene sposobnosti.

Illicheva knjiga uspostavlja bogatiji i pozitivniji pojam zdravlja koji ne ovisi o medicinskim ustanovama koliko o općem kontekstu, načinu života, prehrambenim navikama, uvjetima stanovanja i rada, koheziji društvenog tkanja i temeljnoj autonomiji ljudskog bića.

Ivan Illich (Ilić) (1926.-2002.), svjetski je priznat filozof, sociolog, društveni kritičar, erudit i poligtot, rođen u Beču, po ocu podrijetlom iz bračko-splitske obitelji. U početku zaređen za svećenika, 1961. osniva Centar za međukulturnu dokumentaciju (CIDOC) u Cuarnevaci, u Meksiku. Djela: “Dolje škole” (1971.), “Pravo na zajedništvo” (1973.), “Prema povijesti potreba” (1978.), “Rad u sjeni” (1981.) i dr.

(S3)

Nema na zalihi

Šifra: 56365 Kategorija: