Rolland Romain: Mikelanđelo

80,00 kn

Romain Rolland: Mikelanđelo

 

Romain Rolland rođen je u Clamencyju 29. siječnja 1866. i umro u Vézelayu 30. prosinca 1944. Bio je francuski književnik, dramatičar i muzikolog. Učenik je pariške École Normale Supérieure i Rimske arheološke škole (po zanimanju je povjesničar). Po završetku studija posvetio se studiju muzikologije, gdje je i doktorirao tezom “Povijest europske opere prije Ljiljana i Scarlattija”.
Svoju prvu knjigu objavio je 1902. godine, kad je već imao 36 godina. Trinaest godina kasnije, 1915. godine, dobio je Nobelovu nagradu za književnost za svoje djelo Jean Christophe. U obrazloženju nagrade je rečeno: “… za njegov doprinos uzvišenom idealizmu književnog djela i za osjetljivost i ljubav prema istini koju je koristio u opisivanju različitih ličnosti.”
Romain Roland bio je strastveni ljubitelj umjetnosti: opere, Michelangela, Scarlattija, Beethovena. Bio je osobni prijatelj Richarda Straussa.
Divio se pacifističkim idejama Lava Tolstoja i indijskih mislilaca uoči Prvog svjetskog rata. Razmijenio je mišljenja o tim idejama s Gandijem i Tagoreom.

 

(KR1)

Na zalihi

Šifra: 57125 Kategorija: