Ciolkovski Konstantin: Nauka budućnosti

50,00 kn

Konstantin Eduardovič Ciolkovski: Nauka budućnosti

Ruski znanstvenik, pionir svemirskih istraživanja, osnivač moderne raketne tehnologije!
Konstantin Ciolkovski se rodio 1887. godine. Kad je imao devet godina gotovo potpuno je oglušio i školovao se većinom kod kuće. Kasnije, kao profesor predavao je u srednjoj školi sve do penzije u koju je otišao 1920. godine. Sredinom osamdesetih godina XIX stoljeća Ciolkovski je počeo svoja istraživanja vezana za letenje.

Dvadesetih godina XX stoljeća detaljno je razradio teoriju višestepene rakete na mlazni pogon. 1918. postao je član Sovjetske akademije.

Ciolkovski je od mladosti bio ponesen idejom o letu u svemir. Kažu da bar djelomična zasluga za to pripada Verneovoj knjizi `Putovanje na Mjesec` koju je Ciolkovski kao dječak čitao. Kasnije ovaj spoj dječaka koji mašta o putovanju do zvijezda i znanstvenika koji razmišlja po fizičkim zakonima doveo je do teorije kretanja raketa. U ono vrijeme kada se avijacija tek rađala Ciolkovski je već `lutao svemirom` – predložio je projekt višestepene rakete s tekućim gorivom, žiroskopsku stabilizaciju letilice, izgradnju `umjetnih otoka` u Zemljinoj orbiti s kojih bi se kretalo u dublji svemir itd, itd. postavio je zapravo temelje moderne raketne tehnologije i znanosti o letu u svemir.

Ove ideje u obliku rasprave Ciolkovski je ponudio jednom znanstvenom časopisu 1903. godine, međutim urednik časopisa nije smatrao da je rasprava vrijedna tiskanja i ona će biti objavljena tek 1929.

Između ostalih zapamćena je i ova sentenca veliko vizionara: `Zemlja je kolijevka čovječanstva, ali čovjek ne može vječno ostati u kolijevci.`
Jedan veliki krater na Mjesecu, promjera 180 km, nosi ime Ciolkovski.

AL 5

 

Na zalihi

Šifra: 49165 Kategorija: