Šalković Hrvoje: Nulti meridijan

50,00 kn

Hrvoje Šalković: Nulti meridijan

Put oko svijeta u 97 dana

Autobiografski, putopisni roman koji se oslanja na Šalkovićevo devedeset i sedam dana dugo putovanje oko svijeta. U tom je periodu putovao Rusijom, Mongolijom, Kinom, Korejom, Japanom, Filipinima, Malezijom, Singapurom, Indonezijom, Australijom, Novim Zelandom, Čileom, Antarktikom, SAD-om te karipskim državama.

Šalković je doslovno putovao, svojim osebujnim načinom, koji podrazumijeva gibanje luđačkim tempom, bez odmora i sna. Za razliku od većine turista i putnika koji uglavnom nekamo odlete, pa tamo borave, Šalković zaista putuje. Sukladno modernom putopisnom štivu, on sebe stavlja u središte priče, progovara o svojem osobnom viđenju upijanja životnih iskustvo koje nudi cesta, ne idealizira niti jednu društvo, grad ili građevinu. Jedino što idealizira je putovanje samo.

Put ovom piscu velikodušno nudi interakciju s mnogim osebujnim likovima, koje opisuje kao ljude koje je ‘teško vidjeti čak i na televiziji’. Pisac se s njima druži, provodi, povjerava im se i sluša njihove životne ispovjedi. Kada progovara o zemljama ili gradovima, on ih promatra i opisuje očima sretnog djeteta, koje zaigrano i opušteno skita planetom.

Roman “Nulti meridijan” lišen je pretencioznog traganja za ‘prazninom taštine’, pisan je u duru, na vedar način. Šalkovića nije bilo strah ogoliti se do potpunosti, i stoga je “Nulti meridijan” je potpuno autentično štivo, romaneskna verzija putnog dnevnika, svi su događaji i likovi potpuno stvarni a svaka je rečenica istinski proživljena.

Na zalihi

Šifra: 41871 Kategorija: