Levicki Sergej: Ogledi iz istorije ruske filozofije

60,00 kn

Sergej Levicki: Ogledi iz istorije ruske filozofije

“Ogledi iz istorije ruske filosofije” ne pretendiraju na potpunost. U njima nedostaje više važnijih spona (na primjer, Gogolj kao mislilac, neki ruski materijalisti i pozitivisti i dr.). Međutim, glavni povijesni putokazi ruske misli, kako se čini autoru, našli su svoj odraz u knjizi.

Na raspolaganju čitatelja danas stoje takvi studiozni i obimni radovi iz povijesti ruske filozofije kao što su “Istorija ruske filosofije”  Vasilija Zenjkovskog i “History of Russian Philosophy” N. O. Loskog. I pored one činjenice, vjerujemo kako naši “Ogledi” mogu biti korisni bar kao dopunski priručnik, pogotovo za širu čitateljsku publiku. Prvenstveno zato što su pisani pristupačnije, a i stoga što je u njima naznačena, katkad i po cijenu izvjesnog pojednostavljivanja, osnovna linija razvoja ruske filozofije i podvučena povijesna logika tog razdoblja. Pri tome smo imali u vidu prije pedagoški i literarni nego istraživački cilj, iako smo se, razumije se, bavili i istraživanjima.

Ova knjiga predstavlja prvi tom našeg rada. Ona je nastala iz želje da se rekonstruira povijest ruske misli 20. stoljeća.

Klasifikacija mislilaca u knjizi dana je prije prema društvenom nego čisto filozofskom obilježju. Budući da je autor po profesiji više filozof nego povjesničar, on se nije zadržavao samo na društvenom ili historiografskom aspektu već je analizirao, makar i u sažetom obliku, filozofske sisteme i ideje ruskih mislilaca čak i kada je njihov značaj bio vezan prvenstveno za socijalnu sferu.

U drugom tomu, u kojem se izlažu učenja mislilaca poput Loskog, Franka, Berđajeva i drugih, čisto filozofske ideje dobile su, naravno, centralno mjesto.

Pri određivanju prostora za svakog ruskog mislioca pojedinačno, nastojali smo se držati “srednje linije” – između filozofskog značaja određenog mislioca i društvenog značaja njegovih ideja.

Kao neposredan poticaj za pisanje “Ogleda” autoru su poslužila vlastita predavanja iz povijesti ruske misli na sveučilištu u Washingtonu. Razumije se kako su ona bila temeljito prerađena i dopunjena novim poglavljima.

 

(F4)

Na zalihi

Šifra: 42910 Kategorija: