Eco Umberto: Povijest ljepote

380,00 kn

Umberto Eco: Povijest ljepote

Ova izvanredna knjiga sa bogatim vizualnim, kao i tekstualnim sadržajem je namijenjena malom krugu intelektualaca koji iz svih sfera znanosti, a posebice umjetnosti, zadiru u moralnost, stoga i u filozofiju.
Knjigu je priredio Umberto Eco.

(U1*)

 

 

 

Naslov izvornika «Storia della bellezza» dugujemo Ecu, no knjiga se bavi ne samo filozofskim određenjem pojma lijepo, već paralelno tome prati i storiu di un`idea dellóccidente, onosno povijest jedne zapadne ideje. Tekstovi koje potpisuju Umberto Eco i Girolamo de Michele su odlična sinteza filozofije, povijesti, povijesti umjetnosti i ljudske svakodnevice.

 

 

 

Knjiga je podijeljena u XVII poglavlja koja se bave najznamenitijim odrednicama pojedinih razdoblja te se kronološki prate. Svako poglavlje postavlja pitanje, npr. ljepota čudovišta, od pastirice do anđeoskog lika žene, religija ljepote, itd. Također su i bogato nadopunjeni pisanim svjedočanstvima književnika, povjesničara i umjetnika, kao i brojnim izvacima i ilustracijama iz kodeksa, (od Homerove Ilijade (8. – 7. st. pr. Kr.), preko Dantea Alighierija i njegove Božanstvene komedije (1265. – 1321.) sve do Luigija Pareysona i njegove Estetike 1954.) tako da lako možete doznati puno novih pojmova, npr. što su to Kinocefali, Skapodi, što je poučni bestiarij ili racionalno planiranje zla.

 

Nema na zalihi

Šifra: 28172 Kategorija: