Fortis Alberto: Put po Dalmaciji

200,00 kn

Alberto Fortis: Put po Dalmaciji

Priredio: Josip Bratulić

Knjiga talijanskog prirodoznanca i putopisca Alberta Fortisa Put po Dalmaciji, objavljena je u Veneciji 1774.g., veoma je važan znameniti i literarni dokument o Dalmaciji u 18. stoljeću. Doživjela je veliki evropski uspjeh, izazvala polemike i dugo služila zapadnoevropskim piscima kao vrelo za upoznavanje morlačke egzotike. Znamenita je i time što je u njoj zabilježena pjesma Hasanaginica, koju je evropski predromantičarski senzabilitet prihvatio kao antologijsku pučku tvorevinu, paradigmatičnu baladu.
Put po Dalmaciji sastoji se od dva dijela: U prvom je opisano zadarsko područje, slijedi najslavnije poglavlje – “O običajima Morlaka” – te poglavlja o toku Krke i okolici Šibenika; u drugom dijelu opisani su trogirska i splitska okolica, tok Cetine, Primorje (tj. Makarska, Neretva, Metković), te otoci Vis, Hvar, Brač i Rab.
U prilogu Puta Fortis donosi i Vrančićevo Putovanje iz Budima u Dugopolje.

(D1)
U ovo izdanje uvršten je i dodatak “O otoku Pagu” (preveden s engleskoga) kojeg nema u venecijanskom izdanju.
Iako je od prvog objavljivanja prošlo više od 200 godina, Fortisovo djelo i danas zadivljuje reportažnom širinom interesa jer obuhvaća sve što je pisac vidio i čuo na svojim putovanjima po Dalmaciji. Vodio je sa sobom crtača koji mu je ilustrirao paleontološke, arheološke i etnografske spise. Jezik mu je slikovit i teča, bilo da egzaktno govori o graði bračkog mramora, bilo da ironično pripovijeda o praznovjerju paških popova, bilo pak da se pjesnički zanosihomerskom jednostavnošću morlačkih običaja.

Put po Dalmaciji je nezaobilazno djelo u kulturnoj, osobito književnoj, povijesti jadranskoga dijela Hrvatke, a ovo je prvi integralni prijevod toga Fortisova djela kod nas.

D 3

 

Na zalihi

Šifra: 26863 Kategorija: