Milanović Aleksa: Reprezentacije transrodnih identiteta

50,00 kn

Aleksa Milanović: Reprezentacije transrodnih identiteta

Preispitivanjem i reinterpretacijom binarnih rodnih kategorija unutar određenog kulturnog konteksta mogu se dovesti u pitanje diskurzivno postavljene i uspostavljene granice koje se tiču ​​spomenutih kategorija, a koje definiraju subjekta i obvezuju ga da se uklopi u zamišljene i zadane modele seksualnosti i roda. Internalizirajući norme, subjekt usvaja socijalne konstrukte kao “prirodno” dane, što omogućuje opstanak konstrukata kao jedine valjane mogućnosti. S druge strane, pojava transrodnosti, odnosno paleta Ostali / različiti rodovi i rodni identiteti, ukazuje na krhkost granica i nudi mogućnost njihove reinterpretacije i promišljanja.
Knjiga Reprezentacija transrodnih identiteta u vizualnim umjetnostima ukazuje na transspolno tijelo kao mjesto potencijala za transgresiju binarno strukturiranog spola i seksualnosti, kao i na mehanizme institucionalnog nametanja binarne norme kao jedine ispravne / normalne / zdrave. Zastupljenost transrodnih identiteta u vizualnim umjetnostima, čiji su primjeri analizirani i interpretirani u ovoj knjizi, a čiji je cilj predstaviti te identitete kao jednake subjekte, jedan je od oblika intervencije koji omogućava subverzivno djelovanje, dekonstrukciju i preispitivanje zadanih standarda i normi  unutar dominantnog heteropatrijarhalnog diskursa.

Aleksa Milanović:

Proučava rod u domeni transrodnih i queer studija, teoretizirajući i analizirajući diskurs različitih, nestandardiziranih spolova kroz analizu predstavljanja transrodnih i drugih rodnih tijela u okviru vizualne umjetnosti i popularne kulture. Objavio je studiju Reprezentacije transrodnih identiteta u izdanju Fakulteta za medije i komunikacije iz 2015. godine.

 

(S3)

Na zalihi

Šifra: 58826 Kategorija: