Le Carre John: Savršen špijun

90,00 kn

John le Carre: Savršen špijun

Dvojica njegovih mentora dirigiraju potragom, kao što su određivali i gotovo cijeli njegov život do tada. Dok hrli tragovima što ih u Ujedinjenom Kraljevstvu i hladnoratovskoj Europi, od Beča, Praga do Berlina, ostavlja Magnus Pym, ovaj roman prepun intriga i dovitljivosti intimna je ispovijest puna sjećanja na djetinjstvo, na odnos savršenog špijuna i oca koji ga je takvim stvorio.

Uz tek zrnce soli, kroz životnu priču dvostrukog agenta Magnusa Pyma, može se čitati Le Carréova rana karijera britanskog obavještajnog agenta, kriza nakon majčine smrti, mučno školovanje po internatima te složen odnos s ocem, karizmatičnim pouzdanikom braće Kray, londonskih kraljeva podzemlja.

***

John Le Carré jedan je od najznačajnijih, a i najpoznatijih svjetskih pisaca špijunskih romana. Rođen je 1931. U Pooleu, u Dorsetu, kao David John Moore Cornwell. Bio je profesor latinskog i francuskog jezika na Eatonu prije negoli je 1959. počeo raditi za englesku vladu u Zapadnoj Njemačkoj. U potpunosti se posvetio pisanju 1963. Nakon uspjeha svojega trećeg romana “Špijun koji se zaklonio u zavjetrinu”. Godine 1974. svjetsku slavu donosi mu “Dečko, dama, kralj, špijun”, prvi roman iz trilogije o agentu Georgeu Smileyju, Le Carréovu najpoznatijem liku. Među njegovim romanima nalaze se slavni naslovi, kao “Mala bubnjarica” (1983.), “Savršen špijun” (1986.), “Krojač Paname” (1996.) i “Brižni vrtlar” (2001.). Le Carréova djela osvojila su brojne ugledne nagrade, a prema više njegovih romana snimljeni su filmovi i televizijske serije.

John Le Carré je pseudonim kojim se koristi David John Moore Cornwell, engleski pisac špijunskih romana. Bio je profesor francuskog i latinskog na Eatonu prije negoli je počeo raditi za englesku vladu u Zapadnoj Njemačkoj 1959. U potpunosti se posvetio pisanju nakon uspjeha trećeg romana, “Špijun koji se zaklonio u zavjetrinu” (“The Spy Who Came in from the Cold”) 1963, prema kojem je snimljen vrlo uspješan film 1965. “Dečko, dama, kralj, špijun” (“Tinker, Tailor, Soldier, Spy”, 1974) je prvi roman iz trilogije o agentu Georgeu Smileyu, Le Carréovom najpoznatijem liku.

Među ostalim njegovim romanima nalaze se slavni naslovi kao “Mala bubnjarica” ( “The Little Drummer Girl”, 1983 ), “Savršeni špijun” (“A Perfect Spy”, 1986 ) i “The Russia House” ( 1989).

 

(KC6)

Na zalihi

Šifra: 60766 Kategorija: