Von Franz Marie - Louise: Senka i zlo u bajkama

130,00 kn

Marie-Louise Franz: Senka i zlo u bajkama

Bajke su, to odavno znaju filozofi, antropolozi, psiholozi i psihoanalitičari, prvoklasni izvor za proučavanje čovjekove prirode, njegovih osnovnih emocionalnih i duhovnih problema, motiva, težnji, ciljeva i unutrašnjih sukoba. Zato Marie-Louise Franz, uvaženi predstavnik Jungove analitičke psihologije, već u svom „Uvodu” kaže: „ Bajke smatram arhetipskim modelima ljudskog ponašanja i najboljim instrumentom za objašnjenje psiholoških problema”

Bajke predstavljaju izvrsnu građu, obilan izvor za upoznavanje i osviješćenje arhetipske figure kolektivne i lične Sjenke. Arhetipska figura Sjenke predstavlja personifikaciju nepriznatih dijelova našeg ja, onih njegovih nesvjesnih aspekata koji bi mogli biti njegov dio, ali nisu jer se doživljavaju kao nemoralni, sramni, niže vrijedni, hrđavi. Sjenka je „ona tamna, potisnuta i neiživljena strana ego-kompleksa”.

Kršćanstvo, a još više nekritički optimizam pro/svjetiteljstva, potcijenili su dimenzije i moć zla i tako su nas razoružali i učinili bespomoćnim pred silama tame. Ovom lažnom i površnom optimizmu snažno se suprotstavlja „realistička mudrost bajki”, koja hrabro gleda zlu pravo u oči.

Bajke su toliko važne za podizanje djece i razvoj moralne svijesti zato što se u njima nalaze dragocjena pravila ponašanja za to kako se mudro vladati u susretu sa zlom, kako izaći na kraj s njim. Istina, ne postoje baš univerzalna pravila, kojih bi se čovjek morao slijepo držati. Nekada se zlu treba direktno i oštro suprotstaviti, a nekada ga, pak, valja dugo trpiti, do odgovarajućeg, povoljnog trenutka. Nekada se treba pomoću njega boriti lukavstvom, pa i obmanama, lažima, a nekada samo časno, istinom, po cijenu stradanja. Sve zavisi od konteksta i okolnosti. Ali, ono što je bitno, na kraju bajke zlo biva uništeno i pobjeđeno poštenjem, dobrotom, snagom, pameću i dovitljivošću. U svakom slučaju, nema te bajke gdje se junak miri sa zlom ili i sam postaje zao.

 

(P9)

Na zalihi

Šifra: 43684 Kategorija: