Kemp P.: Slovenska magija

180,00 kn

P. Kemp: Slovenska magija – Balkanski kultovi

Knjigu koju vam predstavljam pripremala sam s velikim zanimanjem i zadovoljstvom. Nekoliko sam godina živjela u Srbiji, putujući dijelovima Balkanskog poluotoka naseljenim južnim Slavenima, sve do granica s Grčkom i Albanijom. Narodna medicina, o kojoj sam saznala na tim putovanjima, pripada dolini rijeke Morave u Srbiji, istočnoj i srednjoj Bosni, dolini rijeke Lim, južnoj Dalmaciji, dijelovima Crne Gore i Makedonije.

Za sve to vrijeme mogla sam primijetiti mnoge karakterne osobine i posebne običaje tih naroda. Jedna od osnovnih karakteristika ljudi iz ovih krajeva je njihova iznimna sposobnost prilagođavanja raznim promjenama životnih uvjeta u bilo kojem trenutku. Njihova se vitalnost uglavnom oslanjala na tradiciju, zdrav razum i osobno iskustvo. Njihovu životnu filozofiju možda najbolje opisuju dvije tipične izreke: “u nevolji će se hrom igrati”, ili “bolje je da vam je nekoga žao nego da vas neko žali”. Također je tipično da se starci na samrti uglavnom ne žale, već se pripremaju za posljednji čin, baš kao što se mrtvo dijete više ne oplakuje nakon što se rodi drugo.

Većina narodnih rituala, na ovaj ili onaj način, gotovo uvijek imaju neke veze sa zdravljem. Bolest pokazuje uobičajene osjećaje prema pacijentu, od potpune ravnodušnosti do sažaljenja, što je svojstveno ljudima koji žive u teškim uvjetima …

Liječnik u tim područjima trebao bi biti osoba s puno takta. Ranije je pacijent, uz minimum zdravstvene kulture, mogao piti lijek zajedno s papirom u koji je bio zamotan. Također sam čula priču o ženi koja je popila bočicu bezbojnog, gotovo neukusnog lijeka i nastavila piti vodu iz nje, misleći da je u njoj i prije bilo vode. Uobičajeno je da pacijent nakon oporavka zadrži ostatak lijeka i da ga ostalim članovima obitelji u slučaju da im pozli, bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Propisani recepti nose se kao talisman, stavljaju se umjesto flastera, pa čak i progutaju s vodom.

 

(AL6)

Na zalihi

Šifra: 60204 Kategorija: