Mišić Siniša: Srbija 1217.

120,00 kn

Siniša Mišić: Srbija 1217.

 

Znanstveno utemeljen, ali napisan za širu publiku, opisuje vrlo važno razdoblje na prihvatljiv način.

To je razdoblje od sedam desetljeća (1166. – 1236.) koje na mnogo načina tvori jednu cjelinu i koje je bilo prekretnica.
Ove godine navršava se osam stoljeća otkako je Stefan Nemanjić postao prvi srpski “kralj vjenčanja” (1217). To je jedan od najvažnijih datuma u našoj povijesti, posebno ako pogledamo svjetlo događaja koji su se dogodili dvije godine kasnije (1219.) kada je formirana Srpska autokefalna crkva. Srbija je postala kraljevinom zahvaljujući zajedničkim akcijama dvojice braće, Stefana Nemanjića i Save, te u vrijeme značajno promijenjenih političkih prilika na području jugoistočne Europe. Križarsko osvajanje Carigrada (1204.) i svrgavanje Bizanta doveli su do velikih geopolitičkih promjena.
Na ruševinama nekada moćnog carstva stvoreno je nekoliko novih država, a međunarodni odnosi postajali su složeniji i kompliciraniji. Međutim, sinovi Stefana Nemanje pokazali su da su prilagođeni novonastaloj situaciji i uspjeli su vladaru svoje zemlje osigurati naslov kralja umjesto prethodnog naslova velikog župana. Bio je to veliki skok u hijerarhijskom svjetskom poretku tadašnjih država.

Na zalihi

Šifra: 57083 Kategorije: ,