Selboe Tone: Šta je roman?

60,00 kn

Tone Selboe: Šta je roman?

 

Osobito nam romani Jane Austin i Balzaca pružaju upečatljive slike raspodjele bogatstva u Britaniji i Francuskoj, od 1790. do 1830. godine. Ti romanopisci poseduju osobna saznanje o hijerarhiji bogatstva koja je na snazi u njihovim društvima. Oni znaju za tajne granice bogatstva, poznaju njegove neizbježne posljedice po živote muškaraca i žena, uključujući njihove bračne strategije i osobne nade i razočarenja. Ti romanopisci opisuju efekte nejednakosti vjerodostojnije i snažnije od bilo kakve statistike ili znanstvene analize.“

Thomas Piketty, Kapital u XXI stoljeću.

Saznajna dimenzija romana je nesporna, ali prava snaga romana ne leži u prikazivanju činjenica ili znanstvenih istina već, kako Tone Selboe ističe, u pružanju znanja o ljudima. „Romani nude antropološka saznanja … saznanja koja nam razotkrivaju unutarnji život drugih ljudi, njihove misli, emocije i svijest. Ona su psihologija i sociologija, povijest i jezik – romani, ukratko, istražuju čovjeka u svoj njegovoj kompleksnosti“.

Šta je roman? predstavlja kratak, poletan uvod u roman kao književni žanr, osvrće se na njegovu povijest ali i postavlja pitanje njegove budućnosti u vrijeme sofisticiranih TV serija. To je ujedno i uvod u sociologiju romana, u svijet njegovih stvaralaca, čitalaca i kritičara.

 

 

(PT4)

 

 

Nema na zalihi

Šifra: 53128 Kategorija: