Haddad Joumana: Superman je Arapin

70,00 kn

Joumana Haddad: Superman je Arapin

Nakon svjetski poznatog djela „Ubila sam Šeherezadu. Ispovijest ljutite Arapkinje“ Joumana Haddad nam se vraća novim naslovom „Superman je Arapin“. Kombinacijom stihova, dinamične proze te pitkog novinarsko-esejističkog stila Haddad uspješno dekonstruira neke od uvriježenih mitova i rodnih predrasuda ne samo istočnog, već i zapadnog kulturnog kruga.

Ovaj put na meti su se našli monoteizam, mačizam, iskonski grijeh, rat spolova, čednost, brak i starenje, koje Haddad duhovito i promišljeno naziva „katastrofalnim izumima“ suvremene civilizacije.

Sve ove kulturološke konstrukcije, poput američkog superjunaka iz naslova, prema Haddad su zaista „izumi“, „fikcije“, i samim time podložni promjeni.

Kombinacija pristupačnog jezika te niza šokantnih statističkih podataka knjizi je u različitim miljeima osigurala iznimno široku čitateljsku publiku. Možemo se samo nadati da će promišljanja arapske feministice na jednako plodno tlo pasti i u Hrvatskoj gdje je ova vrsta „feminizma za svakoga“ svakako prijeko potrebna.

Nataša Medved, urednica

***

Joumana Haddad (Bejrut, 1970.) libanonska je pjesnikinja, prevoditeljica, novinarka, performerica i istaknuta borkinja za ženska prava. Objavila je nekoliko zbirki poezije koje su naišle na odlične kritike te su uz njezin esejistički opus prevedene na brojne jezike. Sama govori sedam jezika. Za svoj spisateljski, novinarski i aktivistički rad ovjenčana je brojnim nagradama u Libanonu i diljem svijeta. Osnivačica je i glavna urednica kulturnog časopisa „Jasad” koji se bavi temama tijela u umjetnosti, znanosti i književnosti te urednica kulture u dnevnim novinama An Nahar. Predaje na Libanonskom američkom sveučilištu.

 

(KH5)

Na zalihi

Šifra: 61207 Kategorija: