Cornwell Patricia: Sve što ostaje

60,00 kn

Patricia Cornwell: Sve što ostaje

Treći slučaj doktorice Kay Scarpetta (nakon romana “Obdukcija” i “Corpus Delicti”)… U zabitim šumskim predjelima savezne države Virginije lovci i izletnici pronalaze davno ostavljena trupla mladih parova. Doktorica Kay Scarpetta, glavni sudski patolog, usprkos svojem bogatom iskustvu, neće uspjeti utvrditi uzroke smrti iz posmrtnih ostataka, a kamoli naći neki trag koji bi policijskog inspektora Marina mogao dovesti do iznimno opreznog i lukavog ubojice.No kada kći jedne od najmoćnijih žena u američkoj politici postane žrtvom opakog serijskog ubojice, pritisak na doktoricu Scarpettu postat će neizdrživ.

Od najtanjih niti indicija, gotovo nepostojećih dokaza, kontradiktornih činjenica i maglovitih sumnji Kay Scarpetta bit će prisiljena isplesti paukovu mrežu nadajući se da će biti dovoljno čvrsta da se ubojica uplete u nju.

Patricia Daniels Cornwell pojavila se iznenada poput meteora. Za svoje bestselere dobila je mnoštvo književnih nagrada, a danas je smatraju jednim od najpoznatijih pisaca detektivskih romana.

Prva njezina knjiga «A Time for Remembering» bila je biografija Ruth Bell Graham no pravi, meteorski uspjeh uslijedio je nakon romana “Obdukcija” (1990), kada je inaugurirala lik danas zasigurno najpoznatije forenzičarke na svijetu – doktorice Kay Scarpetta. U samo godinu dana roman je dobio, uz nagradu Edgar, još tri značajne književne nagrade. Za roman «Sa sirotinjskog groblja» (1995) odmah su otkupljena prava za snimanje filma, a Patricia Cornwell prihvatila se pisanja scenarija.

Teško je vjerovati da bi Patricia Cornwell bez svog šestgodišnjeg iskustva kompjutorskog eksperta u uredu glavnog sudskog patologa u državi Virginia uspjela stvoriti jedan od najčitanijih kriminalističkih serijala današnjice, s tako uvjerljivim likovima, koji se iz romana u roman provlače kao svojevrsna konstanta iliti usporedna priča.

Ponajprije doktorica Kay Scarpetta, zatim njezin stalni pratitelj policijski poručnik Pete Marino, te FBI-jev stručnjak za psihologiju zločinaca Benton Wesley. Tu je i njezina nećakinja Lucy, te u znatno manjoj mjeri Mark, Kayina velika ljubav.

Pojava detektiva žena kao i činjenica da sve više žena piše dobre detektivske romane novijeg je datuma. Patricia Cornwell uspjela je ponuditi čitateljima odlično strukturirane romane koje čitamo s radošću prepoznavanja. Bez obzira što je u njima riječ o dalekom svijetu masovnih ubojica i kompjutorskih igrarija, svijetu u kojem se ubojstva događaju – ne samo u mašti.

 

(KC3)

Nema na zalihi

Šifra: 37079 Kategorija: