Rankin Ian: Sveci biblije sjena

50,00 kn

Ian Rankin: Sveci biblije sjena

Nakon što je za upravljačem svojega automobila pronađena onesviještena djevojka, dokazi upućuju na to da nije riječ o običnu sudaru. Pogotovo kada se pokaže da je njezin dečko sin škotskog ministra pravosuđa i da nijedno od njih nije voljno surađivati s policijom.

U međuvremenu, John Rebus ponovno je u policijskoj službi. Donesen je novi zakon kojim se škotskom pravosuđu omogućuje ponovno istraživanje starih zločina, pa je otvoren trideset godina star slučaj u kojem se Rebusa i njegove davne kolege tereti za korupciju, a i mnogo gore stvari. On i njegovi kolege, koji su se prozvali Svecima, položili su zavjet vječne odanosti nad knjigom koju su nazvali Biblijom sjena. No budući da istragu vodi detektiv Malcolm Fox – odlučan u namjeri da Rebusa iskoristi za vlastite ciljeve – zločini iz prošlosti neće još dugo ostati skriveni.

***

Ian Rankin
rođen je 1960. godine u škotskom okrugu Fife. Diplomirao je na Edinburškom sveučilištu 1982. godine, a sljedeće je tri godine proveo pišući romane umjesto da radi na stjecanju doktorata iz škotske književnosti. Do sada je objavio 29 romana i 3 zbirke kratkih priča. Njegov prvi roman o detektivu Rebusu objavljen je 1987. godine a “Sveci Biblije sjena” devetnaesti je roman s Johnom Rebusom kao glavnim likom. Knjige o Rebusu danas su prevedene na trideset šest jezika i postale su bestseleri diljem svijeta.

Ian Rankin nagrađen je članstvom u Hawthornden Fellowshipu, a osvojio je i književnu nagradu Chandler-Fulbright. Četiri je puta osvajao nagradu Dagger koju dodjeljuje Društvo pisaca kriminalističkih romana, uključujući i nagradu Diamond Dagger. Godine 2004. Rankin je za roman “Uskrsnuli” osvojio slavnu američku nagradu Edgar. Usto, ušao je u najuži izbor za dodjelu američke nagrade Anthony, osvojio dansku nagradu Palle Rosenkrantz, francusku Grand Prix du Roman Noir i njemačku Deutsc

 

(KR2)

Na zalihi

Šifra: 60764 Kategorija: