Juul Jesper: Vaše kompetentno dijete

80,00 kn

Jesper Juul: Vaše kompetentno dijete

Ponašanje djece, bez obzira surađuju li ili odbijaju surađivati, važno je za razvoj i zdravlje roditelja onoliko koliko je ponašanje roditelja važno za razvoj i zdravlje djece. Interakcija između odraslih i djece je uzajaman proces učenja. Što više nastupamo jedni prema drugima s ravnopravnim dostojanstvom, to smo svi više na dobitku. Temeljna teza knjige jest da su djeca od rođenja kompetentna dati povratne informacije roditeljima i spremna na suradnju s odraslima te da zdrava obiteljska interakcija proizlazi iz odnosa koji se temelje na ravnopravnom dostojanstvu svih članova.

Iz knjige
   Poput tolikih mojih vršnjaka i ja sam u dvadesetima znao da nešto nije u radu s načinom na koji je generacija mojih roditelja (i generacije prije njihove) gledala na strukturu obitelji i odgoj djece.
   U narednom desetljeću obrazovao sam se za zvanje obiteljskog terapeuta – radio sam s takozvanom neprilagođenom djecom i mladima te s grupama samohranih majki – i shvatio da moji stavovi o obitelji i odgoju djece nisu ni bolji ni gori od stavova mojih roditelja. Naša sui mišljenja, u stvari, imala iste ključne slabosti. Prvo, nedostajala im je etička supstanca. Drugo, zasnivala se na arogantnoj i isključivoj pretpostavci: neki su ljudi u pravu jer se ponašaju u skladu s ispravnim stavovima, a drugi u krivu jer se ponašaju u skladu s pogrešnim stavovima.
   Te su krajnosti bile svojstvene i povratnim informacijama koje sam dobivao od kolega i klijenata. Neki su mislili da sam dobar u tome što radim, drugi da nisam. Naivno sam vjerovao da sam siguran dok je prva grupa u većini. Trebalo mi je vremena da shvatim kako sam trebao slušati one iz druge grupe. To se nije dogodilo sve dok nisam postao otac i iskusio vlastiti nedostatak kompetencije. I u tom tremutku počinje moje učenje. Do tada sam tek sakupljao iskustva…

O autoru
  Jesper Juul (1948., Danska) ima tridesetgodišnje iskustvo u obiteljskoj terapiji i autor je nekoliko utjecajnih knjiga iz područja roditeljstva. Od 1979. do 2004. bio je ravnatelj danskog centra Kempler instituta Skandinavije, centra za poslijediplomsko obrazovanje. Radio je u mnogim europskim zemljama, između ostalog u Hrvatskoj kao volonter u radu s prognanicima i u edukaciji stručnjaka za rad s prognanima. Godine 1995. je postao počani član hrvatskog Društva za psihološku pomoć. Od 2004. godine je direktor međunarodne organizacije FamLab koja se bavi obrazovanjem i savjetovanjem roditelja u nekoliko europskih zemalja.

Na zalihi

Šifra: 29136 Kategorija: