Despentes Virginie: Vernon Suboteks III

70,00 kn

Virginie Despentes: Vernon Suboteks III

Krajem drugog dijela Vernon Suboteks odlučio je živjeti izvan Pariza, gdje je i dalje okrenut isključivo onome što ga ispunjava – potajice pušta glazbu na intimnim okupljanjima, takozvanim konvergencijama – a njegova vjerna družba brine o svemu ostalom. Sve više sudionika smatra ga svojevrsnim guruom jer svojim opojnim setovima uspijeva začarati cijeli podij. Glas o njegovim vrhunskim rave partijima, na koje se ulazi samo osobnom preporukom, proširio se čak i do glavnoga grada.

Legenda o DJ-u Vernonu Suboteksu raste, no partijanerska idila uskoro se slama. Novost o Vernonovu mogućem nasljedstvu unosi nepovjerenje i ljubomoru, a francuska se prijestolnica, kao i sama država, naglo mijenja: teroristički napadi izvršeni u petak, 13. studenoga 2015., šokiraju Francuze i utječu na svaku pojedinu sudbinu u družini.

Završni dio trilogije o šarmantnom DJ-u precizna je kronika našeg vremena i eksplozivni oproštaj od već amblematske književne figure. Virginie Despentes, nadarena i suosjećajna pripovjedačica, vješto zaokružuje život Vernona Suboteksa – priču koja joj je donijela hvalospjeve svjetske kritike. Ova trilogija samo je u Francuskoj dosad prodana u više od milijun primjeraka, a prevodi se na preko dvadeset jezika.

Tri inteligentna toma koji izazivaju ovisnost. Zafrkancija, pripovijedna tankoćutnost i sraz jezičnih razina prepliću se i čine Vernona neodoljivim.
Le Monde des livres

Izazovna i sofisticirana, ova uzbudljiva i smiona pikareska govori o Francuskoj, ali i o svima nama: koliko glasno vičemo, koliko jako nas boli. Ovo je priča o sada.
Irish Times

Posljednji nastavak trilogije još je eksplozivniji od prethodnih.
Les Inrockuptibles

Virginie Despentes (1969.) nagrađivana je spisateljica i redateljica, i ugledna francuska feministica i kritičarka kulture. Korežirala je filmske adaptacije svojih romana, kontroverznog Baise-Moi i Bye Bye Blondie, a napisala je i scenarij za filmsku adaptaciju vlastita višestruko nagrađenog romana “Les Jolies Choses”, u kojem glumi Marion Cotillard.

U nizu dodijeljenih književnih nagrada ističu se prestižna Nagrada Renaudot 2010. za roman “Apocalypse bébé”, ali i četiri nagrade koje je 2015. Osvojio prvi dio romaneskne trilogije “Vernon Suboteks”: Nagrada Anaïs-Nin, Nagrada Landerneau, Nagrada Roman-News i Nagrada La Coupole. Od 2016. godine članica je Akademije Goncourt.
 

(KD1)

Na zalihi

Šifra: 61205 Kategorija: