Mokuljski Stefan Stefanovič: Volter

60,00 kn

Stefan Stefanovič Mokuljski: Volter

 

Obdaren velikim umom i rijetkom književnom svestranošću istodobno je bio pjesnik i dramatičar, romanopisac i satiričar, publicist, povjesničar i filozof. Djelovao je u svim područjima ljudske misli, pokazujući u svakom od njih veliko slobodoumno ohrabrenje i vatrenu političku narav. Učinio je duhovnu potrebu Francuske i drugih europskih zemalja mnogim idejama, na čijem širenju i razvoju bismo mu trebali zahvaliti, iako mu je često bio njihov tvorac. Voltaire je dao pečat svojoj misli cijelom prosvjetiteljskom pokretu 18. stoljeća, koji se često bez razloga naziva Voltaireovim stoljećem.
Voltaire je također smatrao “konkurentom Euripida” (tragični pjesnik) i “Eratovim nježnim prijateljem” (lirski pjesnik) i “Tasovim unukom” (epski pjesnik) i “sinom Mome i Minerve” (satiričar i humorist).
…. Voltaire je oponašan kao epski i lirski pjesnik, kao pisac romana i drama, kao povjesničar i publicist. S druge strane, njegov se utjecaj očitovao u općem smjeru društveno-filozofske misli i duhovne kulture različitih europskih zemalja uopće, koje su postupno postale dijelom kruga ideja francuskog prosvjetiteljstva. Njegovo je ime svugdje bilo simbol prosvjetljenja, iz njegovih usta tisuće i tisuće ljudi prvi put su čuli nove riječi koje su
izrazio velike oslobađajuće ideje treće klase. Stupanj Voltaireove popularnosti u ovoj ili onoj europskoj zemlji uvijek je bio svojevrsni barometar društvene svijesti demokratskih krugova tih zemalja.
Talasi oduševljenja i odobravanja s napadima negiranja genija … na “super-mudrace ovog stoljeća”. Voltaireova “iskrivljenja”
a s njim i drugi francuski prosvjetitelji, noviji voltarijanci prihvatili su to vrijeme. Tako je već 1788. Fonvizin nazvao Voltairea i druge filozofe šarlatanima, s kojima se “škrtost kombinira s neusporedivom taštinom”.

 

 

(KM10)

Na zalihi

Šifra: 57123 Kategorija: