Beliard Octave: Žan Žak Danton

90,00 kn

Octave Beliard: Žan Žak Danton

Knjiga o Dantonu, jednom od vođa revolucije, iznosi karakter i glavne trenutke iz života ove revolucionarne tribine, od ranog djetinjstva do smrti.
Ova knjiga više je “romantizirana” biografija nego povijesna studija koja se temelji na arhivskoj građi, a napisana je s puno znanja i mnoge su joj stranice uzbudljive.
Zorno je prikazao svoje djetinjstvo u gradiću Arsis na Obalu, svoje prve korake u Parizu, sredinu u kojoj se kretao, odvjetnike, kakav je i sam bio, kafiće, klubove, skupštine, žene i brakove. Pred nama su Ustavotvorna skupština, Zakonodavna skupština i Konvencija s Odborom javnog spasa, atmosfera parlamentarnih zasjedanja i klubova, taj „ocean s turbulentnim valovima“, ljudi u njima, tadašnji i sutrašnji čelnici, odnosi, borbe i rivalstva između njih, prijatelji i protivnici. osobni i politički.
U ovoj romantiziranoj biografiji ocrtava se izvanredno živahan i turbulentan temperament. Čini se da u Dantonu postoji nešto iskonski neobuzdano. Danton je strast. Očituje se i u djetinjstvu i u mladosti, prati ga u njegovom životnom romanu do tragičnog kraja. Div je pun životne snage koji voli život, pije ga iz pune čaše, sklon je užicima i poput Miraba ni za što nije uskraćen. Trebao mu je puno novca jer ga je puno potrošio. Bio je “velikodušan”. Tijekom revolucije nije bio tako siromašan kao Mara, nije bio tako nepotkupljiv kao Robespierre. Ako njegovoj naravi i temperamentu dodamo da je bio neuredan i neozbiljan, mnoge stvari postaju nam još jasnije.

(E15)

Na zalihi

Šifra: 57100 Kategorija: