Homman: Zemljovid Slavonije

3.500,00 kn

JOHANN BAPTIST HOMANN: ZEMLJOVID SLAVONIJE I SRIJEMA

Tabula geographica exhibens Regnum Slavoniae sum Sirmii Ducatu. Ex mappa grandiori desumta et in lucem edita ab Homannianis Heredibus

Zemljovid prikazuje Slavoniju i Srijem nakon mira u Požarevcu sklopljenog 1718. godine kojim je Srijem oslobođen od turske vlasti. Kako se navodi u kazalu, nastao je na temelju Khevenhullerove velike karte razgraničenja nakon  Požarevačkog mira te Gadeove karte Slavonije iz 1718. godine. Zemljovid je osobito zanimljiv jer prikazuje slavonske posjede osnovane nakon oslobođenja od Turaka. Zelenom bojom označen je slavonski dio Vojne krajine. Posebno je označen i uzak pojas južno od Save koji je Požarevačkim mirom pripojen Habsburškoj Monarhiji. Naziv zemljovida nalazi se u gornjem desnom uglu u baroknoj kartuši u kojoj se nalazi grb Bosne, a uz koju se nalaze ucrtani barun Trenk sa svojim husarima. Zemljovid je u odličnom stanju.

Johann Baptist Homann (1663-1724) je značajan njemački kartograf i izdavač koji je u razdoblju od 1702. do 1716. godine urezao više od 600 karata. Homannove karte teško je precizno datirati zbog toga što rijetko nose godinu izdanja. Najpoznatija djela su mu: “Atlas Novus” iz 1707. godine, “Atlas von hundert Chartewon” iz 1712. i “Grosser Atlas uber die ganze Welt” sa 126 karata. Nakon njegove smrti, njegovu radionicu vodili su Michael Franz i Johann Georg Ebersberer pod nazivom Homannianos Heredes (Homanovi nasljednici) sve do početka 19. stoljeća.

Na zalihi

Šifra: 11576-979 Kategorija: