Al Aswany Alaa: Zgrada Jaqubian

40,00 kn

Alaa Al Aswany: Zgrada Jaqubian

 

Zgrada Jaqubian, nekoć elegantno zdanje u središtu Kaira izgrađeno u stilu „art decoa“, sada lagano propada okružena smogom i isparavanjima. U njoj prebiva raznolika galerija likova: propali aristokrat, samozvani ‘proučavatelj žena’, zavodnica bujnog tijela, mladi student kojega neodoljivo privlači fundamentalizam, urednik novina koji je zatreskan u policajca; pretili, korumpirani političar koji prekraja učenje Qur’ana po vlastitim potrebama.

Svaki precizno ocrtan lik utjelovljuje neko obilježje suvremenog Egipta, gdje su politička korupcija, nepošteno stečeno bogatstvo i vjerska hipokrizija prirodni saveznici, gdje se bahatost i umišljenost moćnih ogleda u iskorištavanju slabih, gdje mladenački idealizam može brzo prijeći u ekstremizam i gdje starija, manje nasilna vizija društva možda ipak prevlada.

Kada je 2002. prvi put objavljena, „Zgrada Jaqubian“ podigla je dotad neviđenu buru i sve od tada je najprodavaniji roman na arapskome jeziku u svijetu.

***

Alaa Al Aswany je uz Nagiba Mahfuza vjerojatno najpoznatiji egipatski pisac. Autor je tri bestselera objavljena na arapskom. Rođen je 1957. Po zanimanju je zubar, a 2002. objavio je roman “Zgrada Jaqubian”, koji je nekoliko godina bio najprodavaniji roman na arapskom. Njegov novi roman “Chicago” trenutno doživljava deveto izdanje.

 

(KA2)

Na zalihi

Šifra: 54077 Kategorija: