Kanner Israel Zwi: Židovske priče

80,00 kn

Israel Zwi Kanner: Židovske priče

 

Ovaj izbor objedinjava više od 120 židovskih priča podijeljenih u šest cjelina: Priče o stvaranju, od Noe do Mojsija, od zauzeća Kanaana do progonstva, od Aleksandra do razaranja Drugog hrama, Rimski carevi i učenjaci te Priče o biljkama i životinjama u Talmudu i Midrašu. Takva koncepcija pruža presjek tzv. rane faze židovske povijesti, bogate gotovo 5800 godina.

Ukratko, „Židovske priče“ su kratke, tečne, lako čitljive, sadrže element humora ali nose i imanentnu poruku, tako da podsjećaju na basne. Vrlo su ljudske i kroz njih progovara mudrost i iskustvo stečeno kroz stoljeća židovskog teškog življenja.

***

Israel Zwi Kanner rođen je 1907. u Tlumaczu u Poljskoj. Studirao je u Beču, gdje i doktorira. Apsolvirao je rabinski seminar i 1939. Iseljava u Izrael, gdje predaje u gimnaziji židovsku i opću povijest i učitelj je Talmuda. Od 1967. docent je za židovski folklor i njemački jezik na Visokoj školi u Tel Avivu. Od 1973. gostujući je rabin u Düsseldorfu. Objavljuje brojna djela iz kulture, povijesti i religije Židova. Umire u Izraelu 1978. godine.

 

(KK9)

Na zalihi

Šifra: 61111 Kategorija: