Charles Bukowski duboko iskren i surovo emotivan pisac

Charles Bukowski rođen je u Njemačkoj 1920. godine. Majka mu je bila Njemica, a otac američki vojnik. Bio je jedino dijete.

Kad je imao dvije godine, Charles se s roditeljima ukrcao na brod i otplovio u Sjedinjene Američke Države. Nastanili su se u Los Angelesu gdje je Bukowski živio do kraja života.

Pisac je imao vrlo teško djetinjstvo. Opisao ga je kao horor priču i izjavio kako ga je otac tukao gotovo svakodnevno. Osvrćući se na svoje odrastanje jednom je prilikom ustvrdio: 

„To je za mene bila jako dobra književna obuka.”

Zbog toga, ali i zbog zlostavljanja od strane vršnjaka, tijekom rane mladosti bio je vrlo povučen i sramežljiv. U ranim tinejdžerskim godinama počeo je piti alkohol s kojim je bio u takoreći doživotnoj vezi.

Tijekom Drugog svjetskog rata Bukowski je nakratko napustio Kaliforniju, vjerojatno kako bi izbjegao novačenje, te je putovao po zemlji, provodeći duže vrijeme u Philadelphiji i New Orleansu. 

U to vrijeme bio je prvenstveno pisac kratkih priča, međutim to će se promijeniti desetljeće kasnije, 1954. godine, nakon što je doživio unutarnje krvarenje zbog kojeg je devet dana bio na rubu između života i smrti. 

Nakon tog dramatičnog iskustva Bukowski je počeo pisati pjesme te je ubrzo postao jedan od najunikatnijih i najutjecajnijih glasova američke poezije 20. stoljeća. 

Stil pisanja Charlesa Bukowskog

Fotografija: Teme kojima se Bukowski bavio u svojim djelima Izvor: Antikvarijat Biblos

Izdavač knjiga Charlesa Bukowskog smatrao je kako njegova djela nikada neće stići do šire publike. 

Ipak, ta predviđanja nisu bila točna s obzirom na to da su knjige osebujnog književnika, uključujući i poeziju, prevedene na desetke svjetskih jezika te su prodane u milijunskim nakladama.

Njegov stil pisanja bio je pod velikim socijalnim, gospodarskim i kulturnim utjecajem Los Angelesa. Često je govorio kako je upravo taj grad, u kojem je živio, njegova najdraža tema.

Bukowskog karakterizira nekonvencionalnost i sirova emocija, pisac se ne boji izraziti svoje misli zbog čega je često šokantan, ali istovremeno pronicljiv te duboko iskren.

Američki pjesnik i književni kritičar Adam Kirsch jednom je prilikom izjavio: 

„Bukowski je jedan od onih provokativnih pisaca koje svaki novi čitatelj otkriva s velikim uzbuđenjem.”

Neke od riječi kojima se opisuje književni izričaj Charlesa Bukowskog su:

grub, nepristojan, kontroverzan, ali i izvrstan, otkrivajući, zadivljujući..

Sam pisac svoj je stil, u jednom intervjuu, dočarao na sljedeći način:

„Moj stil je vrlo jednostavan i izravan, baš kao i fotografija, bilježi ono što se događa, ne drži nikakve govore. Kaže ono što kaže, i to je sve. Moje pjesme su malo emotivnije, malo sam se više prepustio. Ali u prozi sam prilično iskren.“

Na njegov rad utjecali su F.M. DostojevskiKnut HamsunErnest Hemingway te Henry Miller.

Književna djela Charlesa Bukowskog

Fotografija: Antikvarijat Biblos

Najljepša žena u gradu 

Riječ je o zbirci anegdotskih kratkih priča koje su napisane u prvom i trećem licu. U skladu s njegovim drugim djelima teme kojima se bavi su alkoholizam, kockanje, seks i nasilje. 

Priče su agresivne, brutalne i mračne; neke tjeraju suze na oči, što zbog smijanja, što zbog plakanja.

Mnoge sadrže elemente fantastike i nadrealizma. 

„Zapravo, rekao sam joj, ja sam genije, ali nitko to ne zna osim mene.”

                                                                               Najljepša žena u gradu

Pošta

Pošta je prvi roman Charlesa Bukowskog kojeg je objavio 1971. godine. To je autobiografsko sjećanje na godine rada u poštanskoj službi SAD-a. O tom razdoblju pisac je rekao: 

„Punih jedanaest godina radio sam na pošti. Od svoje trideset devete godine pa do pedesete. Bio sam uvjeren da će me rad na pošti dotući; jednostavno nisam više mogao izdržati. Tada sam odlučio da ću postati profesionalni pisac.“

Radnja romana prati glavnog lika, Henryja Chinaskog, koji nakratko daje otkaz u pošti te živi od klađenja. 

Chinaski luta od mjesta do mjesta, preživljavajući uz piće i žene, sa svojim zajedljivim smislom za humor i ciničnim pogledom na svijet.

Faktotum

Radnja romana smještena je u 40-e godine 20-og stoljeća. Henry Chinaski, vječno nezaposleni alter ego Charlesa Bukowskog, nakon svađe s ocem, tumara zabačenim ulicama Los Angelesa u potrazi za poslom koji neće stati između njega i njegove prve ljubavi - pisanja.

„Grozio sam se života, svega onoga što čovjek mora raditi samo zato da bi mogao jesti, spavati i odijevati se. Stoga sam ležao na krevetu i pio. Dok sam pio, svijet je i dalje tamo vani postojao, ali me trenutno nije držao za gušu.“

                                                                                                                                      Iz romana Faktotum

Zabilješke starog pokvarenjaka

Riječ je o zbirci kolumni koje je Bukowski napisao za „Open City“ novine. Kratke članke karakterizira njegov zaštitni znak, crni humor, kao i pokušaji da iznese objektivno mišljenje o različitim događajima iz svog života.

Primjerice opisuje avanturu sa ženom nepoznatog čovjeka koji ga je pozvao na večeru kako bi se divio njegovom radu, kao i debate s drugim piscima koje je često vodio u svojim kolumnama.

„Intelektualac je čovjek koji jednostavne stvari kaže na kompliciran način; umjetnik je čovjek koji komplicirane stvari kaže na jednostavan način.“

                                                                                                              Zabilješke starog pokvarenjaka

Glazba vrele vode 

Svojim karakterističnim surovim i minimalističkim stilom Charles Bukowski vodi nas u šetnju po gradu.

Ova zbirka kratkih priča bavi se pićem, ženama, kockanjem i pisanjem. Likovi se motaju po najgorim dijelovima grada; motelskoj sobi koja smrdi na bolest, oronulom stanu u kojem živi par koji se stalno svađa te kafiću o kojem se brine kostur.

„Ljubav je svojevrsna predrasuda. Ljubiš ono što ti je potrebno, ljubiš ono zbog čega se osjećaš dobro, ljubiš ono što ti odgovara. Kako možeš reći da nekoga ljubiš kad ima deset tisuća ljudi na svijetu koje bi još više ljubila, samo kad bi ih poznavala? A nikad ih nećeš upoznati.“

                                                                                                                          Glazba vrele vode

Žene

Roman žene fokusira se na različite izazove s kojima se glavni lik, Chinaski, suočava prilikom upoznavanja sa ženama.

Bukowski piše na specifičan način, ravnodušno prihvaća sve što se događa oko njega, ne mareći previše kako niti za sebe, tako niti za druge.

„Da sam se rodio kao žena, sigurno bih postao prostitutka. Budući da sam se rodio kao muškarac, stalno sam žudio za ženama, što su bile praznije, bile su mi milije. A ipak su me žene - vrijedne žene - strašile, zato što su možda željele moju dušu, a ja sam želio zadržati ono što je još ostalo od moje duše. Ja sam, u biti, čeznuo za prostitutkama, ženama s dna, zato što su one bile pogibeljne i žestoke i nisu imale nikakvih zahtjeva. Kad bi otišle, ništa nisam gubio. A ipak sam u isto vrijeme čeznuo za nježnom, dobrom ženom, bez obzira na previsoku cijenu.“

                                                                                                                          Iz romana Žene

Zanimljivosti iz života Charlesa Bukowskog

Fotografija: Charles Bukowski sa suprugom Lindom Izvor: Internet

1. Radio je širok raspon poslova, među ostalim, bio je poštar, skladištar, perač posuđa, vozač kamiona, radnik u tvornici pseće hrane te radnik u tvornici kolača.

2. Bukowski je počeo piti alkohol s trinaest godina.

3. Poeziju je počeo pisati s 35 godina.

4. FBI je imao dosje o njemu.

5. Glumac Sean Penn želio je glumiti u polu-autobiografskom o Bukowskom za 1 dolar.

6. Bio je pod utjecajem pisaca beat generacije.

7. Tijekom života napisao je bezbroj pisama. 

8. Volio je konjske utrke.

9. Charles je umro od leukemije, a na njegovom nadgrobnom spomeniku piše "Nemoj pokušavati."

 

 

Top