Iz medija

Post

Milan Kundera: “Svatko čiji je cilj „nešto više“ mora očekivati da će jednog dana patiti od vrtoglavice.“

Pisac je odrastao okružen glazbom, književnošću i umjetnošću. Roditelji su prepoznali njegove talente te su mu usadili ljubav prema učenju. Volio je čitati i promatrati svijet oko sebe. Odrastao je u politički nemirnim vremenima, koja su značajno utjecala na njega, pa je utjehu i inspiraciju pronalazio u djelima velikih književnika poput Dostojevskog, Kafke i Camusa. Prema nekim biografima Kundera je izuzetno teško donosio odluke u životu, a uzrok te neodlučnosti bio je u njegovom djetinjstvu, odnosno zahtjevnom ocu koji je u svemu tražio savršenstvo. Drugi pak kažu kako je pisac obožavao svog oca te kako bi ga biografije u kojima je taj odnos drukčije prikazan strahovito povrijedile. „Biti pisac znači otkriti istinu.“ Milan Kundera Bolji poznavatelji lika i djela velikog književnika opisuju ga kao privatnu osobu s malim krugom bliskih prijatelja. Cijenio je samoću i kontemplaciju.

Post

Franz Kafka genij koji nije vjerovao u svoj književni talent

Djetinjstvo je proveo u samoći okružen dadiljom, kuharicom i sluškinjom. Patio je zbog prepuštenosti samom sebi, kao i zbog nedostatka emotivne povezanosti s roditeljima koji su većinu vremena provodili radeći u svojoj trgovini. Franzov otac bio je iznimno autoritaran, a blaga majka nije bila dovoljno jaka da mu se suprotstavi. Iako se pisac snažno poistovjećivao s majčinom rodbinom, zbog njihove duhovnosti, delikatne fizičke konstrukcije i melankolične naravi, s majkom nije bio blizak. Odrastajući u takvim okolnostima Kafka se počeo povlačiti od vanjskog svijeta u svijet mašte. Oba roditelja nisu imala razumijevanja za to što je njihov sin posvećen pisanju, smatrajući kako je riječ o neprofitnoj i „nezdravoj“ profesiji.

Post

George Orwell buntovnik s razlogom

George Orwell rodio se pod imenom Eric Arthur Blair 1903. godine u Indiji u klasi sahibija (naziv kojim su se u kolonijalno doba oslovljavali Europljani). Otac mu je bio britanski dužnosnik u indijskoj državnoj službi, a majka, Francuskinja, bila je kćer neuspješnog trgovca tikovinom u Burmi. Njegova obitelj bila je dio više srednje klase, a sam je Orwell tu klasu kasnije nazivao „plemstvom bez zemlje“, odnosno ljudima čije pretenzije na društveni status nisu u skladu s njihovim prihodima. Pisac je tako odgajan u pomalo snobovskoj atmosferi.

Post

Charles Bukowski duboko iskren i surovo emotivan pisac

Charles Bukowski rođen je u Njemačkoj 1920. godine. Majka mu je bila Njemica, a otac američki vojnik. Bio je jedino dijete. Kad je imao dvije godine, Charles se s roditeljima ukrcao na brod i otplovio u Sjedinjene Američke Države. Nastanili su se u Los Angelesu gdje je Bukowski živio do kraja života. Pisac je imao vrlo teško djetinjstvo. Opisao ga je kao horor priču i izjavio kako ga je otac tukao gotovo svakodnevno. Osvrćući se na svoje odrastanje jednom je prilikom ustvrdio: „To je za mene bila jako dobra književna obuka.”

Prikazano 1 do 9 od 27 rezultata

Top