Iz medija

Post

Hrvatske inkunabule - spomenici kulturnog života

Jeste li znali da su Hrvati tijekom 15. stoljeća, za vrijeme tiskanja prvih knjiga, bili dio europskog kulturnog kruga u kojem su, možemo reći, ravnopravno sudjelovali? U prilog tomu govori činjenica da je na tlu Hrvatske pronađen velik broj inkunabula, a svega 3 desetljeća nakon prve tiskane knjige u svijetu, Gutenbergove Biblije, 1483. godine tiskan je i glagolski „Misal“, prva knjiga na hrvatskom jeziku.

Post

Što je „sotonsko“ u Sotonskim stihovima?

Odmah po objavljivanju Sotonskih stihova, a zbog izraženih kritičkih stavova o Islamu i muslimanskim tradicijama, pokojni je iranski duhovni vođa, ajatolah Homeini, 14. veljače 1988. godine Salmanu Rushdieu izrekao tzv. fatvu, odnosno javno ga osudio na smrt, što je pokrenulo Rushdijev opći progon od konzervativnih muslimanskih vjernika.

Post

Hrvatski pjesnici - Danijel Dragojević

"Dobar dan, imate li možda nešto od Danijela Dragojevića?" pitanje je koje povremeno čujemo u Biblosu. Iako većina zaljubljenika u pjesnikov lik i dijelo zna kako je gotovo nemoguće nasumice pronaći neku njegovu zbirku pjesama, neki odvažno i s nadom pohode antikvarijate u potrazi za pravom književnom poslasticom.

Post

Pisci znanstvene fantastike - Terry Pratchett

Za ljubitelje znanstvene fantastike riječ je o vrlo poznatom autoru. Terry Pratchett rođen je 1948. godine u Engleskoj, kao sin inženjera i tajnice. Od rane mladosti bio je opčinjen znanstvenom fantastikom pa je tako svoju prvu priču objavio sa samo 13 godina. Kada je navršio sedamnaest odlučio je napustiti školu kako bi postao novinar. Nastavio je pisati, a prvi roman, pod nazivom „Ljudi u tepihu“ objavio je 1971. godine. Tijekom 1990-ih bio je najprodavaniji britanski pisac.

Post

Zagrebački knjižni antikvarijati - čuvari rijetkih i vrijednih knjiga

Ugodan miris starih knjiga, raznolike boje i teksture naslovnih stranica, povoljne cijene te rijetka i teško dostupna izdanja glasovitih svjetskih klasika, razlozi su zbog kojih volimo posjećivati antikvarijate. Tu je uvijek prisutan i faktor iznenađenja jer nikad ne znate na što možete naići u moru knjiga koje se nalaze na policama. Možda spazite upravo onu koju već dugo tražite, ali nikako da dođe na red za čitanje.

Post

Antikvarijat Biblos – najbolji antikvarijat u Zagrebu 2021.

20. prosinca 2021. – Na svečanoj dodjeli u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, od 40 knjižara i antikvarijata prijavljenih na Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2021. godini, dodijeljeno je ukupno 12 nagrada. Najboljim antikvarijatom u Zagrebu proglašen je Antikvarijat Biblos!

Top