Agatha Christie - najprodavanija autorica svih vremena

Agatha Christie rođena je 1890. godine u Torquayu na jugozapadu Engleske. Bila je najmlađa od troje braće i sestara. Školovala se kod kuće, a s obzirom na to da je kao dijete imala vrlo bujnu maštu te je uživala u stvaranju likova, majka ju je stalno poticala na pisanje. 

Kad je književnica imala pet ili šest godina obitelj je, zbog teške financijske situacije, bila primorana iznajmiti kuću u Torquayu i odseliti u povoljniju Francusku. Tamo su vrijeme provodili u pariškim, bretanjskim te pirenejskim hotelima što je, čini se, uvelike utjecalo na mladu Agathu. 

“Dvije zime i jedno ljeto koje sam provela u Parizu bili su neki od najsretnijih dana u mom životu. Cijelo vrijeme su se događale divne stvari.”                                                                                  Agatha Christie

U Francuskoj je stekla formalno glazbeno obrazovanje, a također razvila je i interes za modu. Međutim, francusko društvo ju je razočaralo stoga je puno više uživala u odlascima na operu, izlete u Versailles, Fontainebleau te na druga povijesna mjesta.

Na prvo putovanje izvan Europe uputila se s majkom. Otišle su u Kairo gdje je mlada Agatha Christie predstavljena tamošnjem „visokom društvu“. Išla je na plesove, družila se i zabavljala, a ono što je u tom trenutku nije toliko zanimalo bile su znamenitosti drevne egipatske civilizacije.

Kasnije je izjavila: „Luxor, Karnak i ljepota Egipta imali su predivan utjecaj na mene otprilike 20 godina kasnije. Doživljaj bi se pokvario da sam ih vidjela nezahvalnim očima.“

Agatha Christie udala se 1914. godine za pukovnika i kraljevskog pilota Archibalda Christieja. Imali su jednu kćer. 

U prosincu 1926. godine nestala je na 11 dana što je uzrokovalo paniku u medijima. Kako je sama ustvrdila, razlog nestanka bila je amnezija uzrokovana živčanim slomom zbog majčine smrti i suprugove nevjere.

Drugi put udala se 1930. godine za britanskog arheologa 14 godina mlađeg od nje.

„Arheolog je najbolji muž kojeg žena može imati. Što je starija, on je sve više zainteresiran za nju.“                                                          Agatha Christie 

Tijekom Prvog svjetskog rata „kraljica krimića“ radila je kao medicinska sestra u bolnici, a zatim u ljekarni. To je značajno utjecalo na njezina književna djela s obzirom na to da su mnoga umorstva u Agathinim romanima izvršena otrovom.

Stil pisanja

Fotografija: stil pisanja Agathe Christie, izvor: Antikvarijat Biblos

Agatha Christie radnju svojih romana započinjala je ubojstvom. Imala je sposobnost stvaranja nezaboravnih, višeslojnih likova, a zapleti su obično bili usmjereni na proces pronalaženja negativca. Najčešće je, na kraju, krivac upravo osoba na koju se najmanje sumnja.

Govorila je kako je zaplete smišljala neposredno prije pisanja knjige budući da su joj se ideje javljale u svakodnevnim situacijama, primjerice tijekom šetnje ili razgledavanja trgovine sa šeširima.

Prvu knjigu pod nazivom „Zagonetni događaj u Stylesu“ objavila je 1920. godine. Priča se fokusira na ubojstvo bogate nasljednice, a u tom romanu Agatha Christie čitatelje je upoznala sa svojim najpoznatijim likom - belgijskim detektivom Herculeom Poirotom. 

Napisala je više od 80 romana i drama koji su prodani u više od milijardu primjeraka. Većina knjiga velike književnice adaptirana je u filmove.

„Tajna uspjeha je samo u tome da se pokreneš.“                                                      

Agatha Christie

Književna djela Agathe Christie 

Fotografija: knjige Agathe Christie, izvor: Antikvarijat Biblos

Ubojstvo u Orijent-ekspresu 

Vjerojatno najpoznatiji roman Agathe Christie s glavnim likom Herculeom Poirotom. Belgijski detektiv nalazi se u legendarnom vlaku na trodnevnom putovanju od Istanbula do Pariza. 

Tijekom noći snježna oluja zaustavi vlak na pustom mjestu negdje između Vinkovaca i Slavonskog Broda. Tišinu prekine glasan urlik. Za jednu osobu putovanje je završilo na najgori mogući način, naime, izbodena je na smrt u svom zaključanom kupeu. Ujutro, Hercule Poirot kreće u potragu za krivcem.

Smrt na Nilu 

Riječ je o jednom od najboljih romana Agathe Christie. Mlada, lijepa i elegantna Linnet Ridgeway upucana je tijekom egzotičnog krstarenja Nilom. Bila je djevojka koja je imala sve, dok nije izgubila život. 

Igrom slučaja na brodu se nađe i proslavljeni belgijski detektiv Hercule Poirot. Okosnicu priče čini ljubavni trokut između Linnet, Simona Doylea i Jacqueline De Bellefort.

Uz njih Poirot upoznaje i druge pripadnike visokog društva koji usprkos bogatstvu i položaju imaju svoje mračne tajne.

Tko plimu uhvati 

Kriminalistički roman Agathe Christie sa slavnim detektivom Poirotom u glavnoj ulozi. Nekoliko tjedana nakon što je oženio privlačnu udovicu Rosaleen Underhay, Gordon Cloade ubijen je u eksploziji bombe u Londonu. 

Mlada žena, dvostruka udovica, postala je jedini nasljednik ogromnog bogatstva njegove obitelji.

Ubrzo nakon toga, Herculea Poirota posjećuje šogorica mrtvog čovjeka koja tvrdi da su je "duhovi" upozorili na to da je prvi muž gospođe Underhay još uvijek živ.

Tužni čempres 

Roman je bio prvi iz serijala o detektivu Poirotu čija se radnja barem djelomično odvija u sudnici. U razrješavanju zločina, uz belgijskog detektiva, sudjeluju i odvjetnici te svjedoci.

U ovoj kriminalističkoj priči Agathe Christie Poirot nastoji spasiti život mlade žene koja je optužena za dvostruko umorstvo.

Elinor Carlisle osuđena je na smrt radi trovanja svoje tetke. Međutim, Hercule se ne može oteti dojmu da nešto nije u redu. Usprkos dokazima protiv nje, moguće je da jedan sitni trag dokaže njezinu nevinost. Postoji li bolja osoba za to od Poirota?

Mačka među golubovima 

Početak je školske godine u ekskluzivnoj školi za djevojke. Naizgled sve je uobičajeno, kao u bilo kojoj drugoj školi na svijetu. Dok se ne dogodi ubojstvo! 

Jedne večeri dvije učiteljice ugledaju misteriozno svjetlo u sportskom paviljonu. Za to vrijeme ostatak škole spava. Nailaze na tijelo žene - probodeno u srce iz neposredne blizine.

Redaju se neobični događaji, međunarodne intrige, a sve upletene osobe - učenice, profesorice i školsko osoblje možda nisu ono za što se predstavljaju.

 

Top