Maletić Franjo | Šimunović Petar: Hrvatski prezimenik I-III

450,00kn Dostupno
Podijeli:

Hrvatski prezimenik I-III

Maletić Franjo | Šimunović Petar

 

Franjo Miletić i Petar Šimunović: Hrvastski prezimenik I-III

Hrvatski prezimenik jedinstveno je djelo koje u tri knjige na 2200 stranica otkriva neprocjenjivo bogatstvo hrvatske antroponomastike. Ovakvo se djelo izrađuje jednom u stotinu godina i ostaje vjeran svjedok naše povijesti i kulture. U burnim i neizvjesnim vremenima globalizacije potreba za takvom knjigom još je veća – ona učvršćuje svijest o nama samima i našemu identitetu.


Hrvatski prezimenik donosi uvodnu studiju akademika Petra Šimunovića u kojoj se obrađuju hrvatska prezimena i njihovo značenje, motivika i struktura. Objašnjavaju se nastanak i povijest hrvatskih prezimena, nasilna preimenovanja, sudbina prezimena u dijaspori. Posebno mjesto zauzimaju analiza temeljnih obilježja i popis tisuću najučestalijih hrvatskih prezimena.

 

Knjige 1. i 2. sadržavaju abecedni popis 114 643 hrvatska prezimena s brojem obitelji tih prezimena u pojedinim naseljima i općinama. Treća knjiga donosi popis 6654 naselja s prezimenima stanovnika i brojem obitelji. Sadržava i uvod o ojkonimima (imenima naselja) u hrvatskoj onomastici i više zemljovida o nastanku i razmještaju naselja te migracijama.

 

 


Podatci se temelje na popisnoj građi iz 2001. Državnoga zavoda za statistiku.

 

Preporučamo

Top